Vlaamse overheid

Op voorstel van Steve STEVAERT, Vlaams minister van Ener- gie, heeft de Vlaamse regering een uitvoeringsbesluit bij het Elektriciteitsdecreet principieel goedgekeurd dat een aantal sociale openbaredienstverplichtingen oplegt aan de energiebedrijven. Zo zullen de energiebedrijven bij gezinnen met betalingsmoeilijkheden gratis een budget- meter installeren. Een budgetmeter is een elektriciteits- meter die met een betaalkaart of -sleutel wordt opgela- den. Een dergelijke meter geeft de verbruiker de moge- lijkheid om zijn budget goed te beheren en om zijn elek- triciteit rationeel te gebruiken.

Op dit moment voorziet een decreet van 1996 de plaatsing van een stroombegrenzer van zes ampère in geval van beta- lingsmoeilijkheden. Bij klaarblijkelijke onwil kan het energiebedrijf de elektriciteitsvoorziening volledig afsluiten. De bestaande regeling heeft diverse nadelen. Zes ampère is onvoldoende voor een doorsnee gezinsver- bruik. Wassen met een wasmachine wordt bijvoorbeeld onmo- gelijk. Bovendien worden er in België jaarlijks nog steeds meer dan 20.000 gezinnen afgesloten van elektrici- teitsvoorziening.

Minister Stevaert vindt dat leven zonder elektriciteit mensonwaardig is en heeft daarom een nieuwe regeling uit- gewerkt. Een uitvoeringsbesluit bij het Elektriciteits- decreet voorziet de plaatsing van een budgetmeter inclu- sief stroombegrenzer in geval van betalingsmoeilijkheden. Een budgetmeter geeft recht op een bepaalde hoeveelheid elektriciteit afhankelijk van het geld dat erin gestopt wordt. Als het geld opgebruikt is, blijft een elektrici- teitslevering van zes ampère beschikbaar.

Indien er in de toekomst sprake is van onwil, zal alleen de stroombegrenzer van zes ampère verwijderd worden, zodat de klant nog steeds elektriciteit kan verbruiken als hij er effectief voor betaalt. Alleen in het uitzon- derlijke geval dat een klant kan maar niet wil betalen én dat het energiebedrijf geen toegang krijgt tot de woning, kan de klant volledig afgesloten worden. Armen die geen geld hebben om hun rekening te betalen, zullen niet meer afgesloten worden.

Om ervoor te zorgen dat gezinnen met een budgetmeter op korte afstand van hun woning de betaalkaart of -sleutel kunnen opladen, moeten de netbeheerders voldoende oplaad- terminals plaatsen: één terminal per 10.000 inwoners met een minimum van één terminal per gemeente. De betaal- kaarten of -sleutels zullen bovendien overal in Vlaanderen opgeladen kunnen worden. De kosten van de nieuwe regeling worden gedragen door de distributienet- beheerders die deze kosten recupereren via het distribu- tienettarief.

Het uitvoeringsbesluit van minister Stevaert voorziet naast de budgetmeters ook nog een aantal andere sociale openbaredienstverplichtingen voor netbeheerders en leve- ranciers.

Zo moeten de leveranciers ervoor zorgen dat gezinnen slechts één, duidelijk leesbare factuur ontvangen, waarin naast het tarief voor de levering van elektriciteit ook het tarief voor het vervoer van elektriciteit wordt ver- rekend. Beschermde klanten, die genieten van een verhoog- de tussenkomst van het ziekenfonds, kunnen hun factuur gratis naar een derde partij laten sturen. De leveran- ciers zullen maatregelen treffen om blinden en doven te helpen bij het lezen van hun factuur, het vragen van inlichtingen en het indienen van klachten. Tenslotte zal elke leverancier aan gezinnen diverse betalingsmogelijk- heden moeten aanbieden zoals betaling per maand, vooraf- betaling en betaling via domiciliëring.

Het uitvoeringsbesluit zal nu voorgelegd worden aan de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MINA-raad), de elektriciteitssector en de verenigingen waar armen het woord nemen.

persinfo : Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.stevaert@vlaanderen.be


---