Ingezonden persbericht

Onthulling beeld bij Herinneringscentrum door Jeroen Krabbé

HOOGHALEN, 14-12-2001 -- Een ontmoeting met verzetstrijdster Truus Menger-Oversteegen tijdens de 4 mei-herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork vormde voor zanger/tekstdichter Maarten Peters de inspiratie voor het lied Bevroren tranen. Onder de indruk van dit lied ontstond bij Truus het idee het vorm te geven in een kunstwerk van glas, eveneens met de titel Bevroren Tranen. Voor haar was er vanaf het moment dat idee ontstond, slechts één plek waar het beeld zou moeten staan: Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het beeld Bevroren tranen wordt op woensdag 19 december om 14.00 uur onthuld door acteur/regisseur/schilder Jeroen Krabbé in aanwezigheid van Maarten Peters en Truus Menger.

Truus Menger-Oversteegen (1923) is beeldhouwster. In haar werk klinkt de blijvende strijd tegen fascisme en racisme door. Een strijd die zij ook voerde, toen zij na het uitbreken van de oorlog samen met haar twee jaar jongere zusje Freddie betrokken raakte bij het verzet. Zij maakten deel uit van dezelfde groep waarin ook Hannie Schaft (' het meisje met het rode haar') actief was. Zanger/tekstschrijver Maarten Peters voelt een nauwe betrokkenheid bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bij vele herdenkingen bracht hij samen met pianist Ruud de Grood zijn liederen ten gehore. Tijdens de bijeenkomst op 19 december zal Maarten Peters ondermeer het lied Bevroren tranen zingen. Vanuit zijn affiniteit met het Herinneringscentrum en het leven en werk van Truus Menger was Jeroen Krabbé gaarne bereid haar kunstwerk te onthullen.

Het beeld Bevroren Tranen wordt in de tuin van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geplaatst. Het is ook vanuit het museum te zien, niet alleen bij binnenkomst maar met name aan het einde van de basisexpositie Durchgangslager Westerbork. In het glazen kunstwerk zijn de voornamen van vermoorde kinderen gegraveerd. Op het raam is het gedicht Kindernamen van Ida Vos aangebracht.

De bijeenkomst op 19 december a.s. begint om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.



Ingezonden persbericht