Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-12-2001

Politieberichten district Binnensticht, 09.40 uur
Vuurwerkcontrole

ZEIST De surveillanten en de toezichthouders van politiedistrict Binnensticht controleren ook dit jaar weer op het te vroeg afsteken van vuurwerk. Dit te vroeg afsteken gebeurt al jaren met name door de jeugd.

Het is toegestaan om vuurwerk bij je te hebben op 28, 29, 30 en 31 december.
Afsteken mag alleen op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In alle overige gevallen krijgen overtreders een alternatieve straf of een boete. De boete voor het afsteken van vuurwerk kan oplopen tot 250,=.

De politie heeft speciale rode kaarten in het leven geroepen voor jonge overtreders. Zij krijgen deze rode kaart uitgereikt als zij voor 28 december vuurwerk bij zich hebben. Ook als zij vuurwerk afsteken buiten de toegestane uren krijgen zij een rode kaart. De kaart biedt de mogelijkheid om een alternatieve straf te krijgen in plaats van een boete.

Zo kunnen overtreders tussen 12 en 18 jaar in aanmerking komen voor een alternatieve straf via bureau HALT. Voor kinderen onder de twaalf jaar is er een STOP-project om kinderen bewust te maken van hun verkeerde gedrag.

De politie controleert op dit moment regelmatig maar zal de surveillance vanaf 28 december, de datum dat vuurwerk verkocht mag worden, intensiveren.

Dronken achter het stuur

ZEIST - Aan de Anna Paulownalaan werd dinsdagavond een 61-jarige man aangehouden omdat hij onder invloed van drank achter het stuur zat. Omdat de man slingerend reed, viel hij op.
Bij de ademanalysetest op het politiebureau bleek de man 1,40 promille alcohol in zijn lichaam te hebben. Hij kreeg een rijverbod van zes uur opgelegd.

Controle op fietsverlichting

DRIEBERGEN-RIJSENBURG Aan de Hoofdstraat werd dinsdagavond tussen zes en acht uur gecontroleerd op fietsverlichting. Er werden 21 bekeuringen uitgeschreven wegens gebrek aan verlichting.

BUNNIK Aan de Provinciale weg N 229 werden dinsdagavond 12 fietsers bekeurd voor het ontbreken van verlichting.

Een fietser zonder achter- of voorlicht betaalt 30 gulden en als beide lichten ontbreken is de boete 50 gulden.

Snelheidscontrole

DE BILT Op de Utrechtseweg werd dinsdagmiddag tussen twaalf uur en kwart over vijf gecontroleerd op snelheid. Van de 4245 passerende autos reden 305 automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid was 120 km/u; ter plaatse is maximaal 80 km/u toegestaan.