Gemeente Zwolle

Kerstversiering in horeca

Besloten is uitgaansgelegenheden in Zwolle te vragen: Gebruik te maken van moeilijk brandbare versiering met de feestdagen

De gemeente vraagt aandacht voor het gebruik van moeilijk brandbare (plafond)versiering bij de feestdagen in uitgaansgelegenheden. Dit naar aanleiding van de cafébrand in Volendam vorig jaar. Eén van de oorzaken van deze ramp was de plafondversiering, die snel vlam vatte. Doordat deze versiering uitermate brandbaar was, verspreidde het vuur zich razendsnel door de ruimte. Om herhaling van deze ramp te voorkomen zijn inmiddels verschillende maatregelen genomen. In Zwolle is gestart met de afgifte van gebruiksvergunningen aan onder andere horecapanden. Daarnaast zijn ondernemers door de brandweer voorgelicht over brandveiligheid in het algemeen en over vergunningen die voor een pand nodig zijn. Het Rijk richt zich met veiligheidsmaatregelen nadrukkelijk op de ondernemers van publiekstoegankelijke gelegenheden.

Horecaondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in hun bedrijf. Daarom adviseert de gemeente om tijdens de jaarwisseling en bijvoorbeeld ook bij het carnaval aan het plafond alleen versieringsmateriaal te gebruiken dat niet brandbaar is. Deze oproep is ook bestemd voor exploitanten van andere gelegenheden, die voor het publiek toegankelijk zijn.

Normen
Een uitgaansgelegenheid moet aan bepaalde brandveiligheidsnormen voldoen. Zo mogen op grond van de bouwvoorschriften en de gebruiksvoorwaarden voor de aankleding en versiering alleen materialen worden toegepast die voldoen aan de brandvoortplantingsklasse 2 van de zogenaamde norm NEN 6065. Belangrijk hierbij is dat de rookproductie van de materialen niet meer mag bedragen dan 2,2/m (norm NEN 6066). Uit de documentatie van de leverancier of uit de aanduidingen op de verpakkingen moet blijken of de versieringsmaterialen aan genoemde eisen voldoen.
Materialen, die niet aan deze eisen voldoen, kunnen in bepaalde gevallen worden behandeld met brandvertragende middelen.

Informatie
Voor vragen en nadere informatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Preventie van de Brandweer. Deze is op werkdagen van 11.00 tot 12.00 uur bereikbaar onder telefoonnummer (038) 498 40 85.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 18-12-2001 tot 24-12-2001