Grontmij

Grontmij NV



19-12-2001 - VAGRON biedt milieuvriendelijke oplossing voor verwerking van drankenkartons

Vanwege het Convenant Verpakkingen dienen uiterlijk in 2005 gebruikte drankenkartons op een goede manier gerecycled te worden. VAGRON, een samenwerkingsverband tussen de VAM en Grontmij verwerkt gebruikte drankenkartons door middel van gespecialiseerde installaties voor scheiding van huisvuil.

In november begon bij de Vagron de bouw van een installatie die het mogelijk maakt gebruikte drankenkartons te scheiden van de rest van het huishoudelijk afval. Deze zuivel- en sappenpakken worden samengeperst en vervolgens verwerkt tot papierpulp voor de vervaardiging van karton, papier en harde kartonnen kernen en kokers waarop oonder andere papier en vloerbedekking worden gerold. Op deze manier biedt Vagron in samenwerking met de Drankenkartonketen een oplossing voor gebruikte drankenkartons in het huishoudelijk afval.

Convenant Verpakkingen
Vanwege het Convenant Verpakkingen spannen producenten, importeurs en retailers zich in om uiterlijk in 2005 10.000 ton gebruikte drankenkartons nuttig toe te passen. Daaronder wordt verstaan materiaalrecycling en aanwending als brandstof voor energieopwekking. Die hoeveelheid is goed haalbaar mits er voldoende gespecialiseerde huisvuilscheidingsinstallaties in Nederland worden gebouwd, waar ook de nascheiding van drankenkartons kan plaatsvinden.

Nieuwste techniek
Uit milieu-analyses blijkt dat het achteraf scheiden van verpakkingsafval als bijvoorbeeld drankenkartons veel gunstiger voor het milieu is dan scheiding aan de bron, bij de consument thuis. Testen die door de Drankenkartonketen samen met Essent milieu/VAM en de Vagron zijn uitgevoerd, tonen aan dat door subtiele scheidingstechnieken een stroom van gebruikte zuivel- en sappenpakken ontstaat. Het betreft hier een infrarood-systeem dat razendsnel "ziet" of er een drankenkarton op de lopende band voorbij komt. Het infraroodoog detecteert het pak en controleert aan de hand van een index of het een kunststoflaagje heeft. Als dat zo is wordt het pak met luchtpulsjes opgetild en in een andere bak geschoten. Deze afgescheiden verpakkingen worden in balen geperst en gerecycled of aangewend als brandstof. In dezelfde procesgang van de gebruikte drankenkartons ontstaat bovendien een nog grotere hoeveelheid nagescheiden papier-/kunstof-verpakkingsafval (de zogenaamde PPF-fractie), die ook wordt hergebruikt voor de opwekking van energie in electriciteitscentrales, cementovens en hoogovens.

Papierindustrie
De verpakkingen worden zodanig bewerkt dat het papier eruit wordt gezeefd voor de papierindustrie. De plastic- en aluminiumrestanten gaan naar een vergassingsinstallatie waar een dusdanige temperatuur heerst dat de kunststoffen worden vergast. Het aluminium wordt vervolgens met een centrifuge uit het gasmengsel geslingerd en afgevoerd naar de metaalindustrie. De vergaste kunststoffen worden verbrand. De vrijkomende hitte verdampt water tot stoom, die door de ontstane druk een turbine aandrijft. De turbine zorgt weer voor electriciteit. Een deel ervan wordt aan het net verkocht. De recyclingsfabriek en de papierfabriek gebruiken het grootste deel van deze opgewekte energie voor hun eigen behoefte. De nascheidingsinstallatie wordt voor een klein deel met een over-heidssubsidie gefinancierd.