Ministerie van Defensie



Hercules terug van hulpvlucht Afghanistan

19-12-2001

Op de vliegbasis Eindhoven is dinsdagavond (17 december) het C-130 Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht teruggekeerd na een humanitaire vlucht naar Tadzjikistan. Het toestel bracht 13,5 ton kindervoeding naar Dushanbe. Vanaf deze plaats zorgt UNICEF voor het verdere transport naar Afghanistan. Het toestel, afkomstig van het 334-Squadron, maakte deel uit van een groep van zes vliegtuigen uit Nederland, België, Spanje en Noorwegen.

De betrokken toestellen vlogen donderdag 13 december naar de Belgische vliegbasis Melsbroek bij Brussel. Daar werd in totaal 90 ton unimix (kindervoeding) ingeladen. De Nederlandse C-130, gevlogen door gezagvoerder majoor A. Jongeneelen, had in totaal 13,5 ton unimix aan boord. Vrijdag vertrokken de zes toestellen naar Ankara, alwaar werd overnacht. "Het weer was daar bijzonder slecht", aldus Jongeneelen. "Het sneeuwde en was spekglad. Je kon merken dat het grondpersoneel ter plekke weinig ervaring had met dergelijke weersomstandigheden. Tijdens het de-icen (verwijderen van ijs) van het Noorse toestel reed een auto tegen de vleugel aan, waardoor het toestel niet verder kon vliegen."

Op zondag kwamen het Belgische en Nederlandse toestel aan in Dushanbe, vlakbij de Afghaanse grens. De drie Spaanse brachten hun lading naar twee andere bestemmingen. In Dushanbe werden de hulpgoederen 's avonds laat uitgeladen en overgedragen aan medewerkers van UNICEF, die de unimix met vrachtwagens verder vervoerden. "Tadzjikistan verschilt in veel opzichten van Nederland of West-Europa. Niet alleen is er duidelijk verschil in welvaartspeil. Er zijn ook allerlei onverwachte procedures en formaliteiten voor zaken, die feitelijk zonder al te veel omslag kunnen worden geregeld", zo vervolgt de gezagvoerder van de Hercules.

De thuisreis naar Eindhoven verliep via Tashkent. Vanuit Tashkent werd in een keer naar Eindhoven gevlogen, een vlucht van maar liefst 11 uur. "De samenwerking, zowel tussen de verschillende bemanningen als tussen de leden van mijn eigen crew was prima tijdens deze hele trip. Ik ben trots op wat we gepresteerd hebben. Het 334 Squadron was toch maar weer als eerste van de hele Nederlande krijgsmacht in het operatiegebied", aldus Jongeneelen.

* Dossier: Strijd tegen het terrorisme