Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Verbetering eten en drinken in verpleeghuizen

Verbetering eten en drinken in verpleeghuizen

Staatssecretaris Vliegenthart heeft vanochtend de richtlijn Vocht- en voedselvoorziening in de Nederlandse verpleeghuizen in ontvangst genomen. De richtlijn is een uitwerking van de Kwaliteitswet en kwam tot stand op initiatief van Arcares, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg rapporteerde in februari 2000 aan de staatssecretaris dat nogal wat oudere mensen in verpleeghuizen te weinig eten en drinken. Bovendien hebben de meeste verpleeghuizen geen specifiek beleid over vocht en voeding. De nieuwe, door de branche zelf opgestelde richtlijn is een antwoord op de door de inspectie geconstateerde gebreken.

Naast medewerkers van verschillende verzorgings- en verpleeghuizen waren bij het opstellen van de richtlijn acht verschillende beroepsgroepen betrokken, waaronder koks, diëtisten, verpleegkundigen, verzorgenden en vertegenwoordigers van cliënten. De staatssecretaris onderstreepte het belang van deze multidisciplinaire aanpak, die zeker zal bijdragen aan een snelle invoering in de verschillende verpleeghuizen. In de richtlijn staat een aantal aansprekende voorbeelden genoemd van verpleeghuizen die extra aandacht besteden aan de voeding van hun cliënten.

Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Kingma wees er tijdens de bijeenkomst op dat de richtlijn niet alleen gebruikt kan worden ten behoeve van bewoners van verpleeghuizen, maar ook voor andere verpleeghuis-geïndiceerden die (nog) in verzorgingshuizen of thuis wonen. In 2003/2004 zal de inspectie opnieuw de vocht- en voedselvoorziening voor mensen met een verpleeghuisindicatie onderzoeken.