Verbetering eten en drinken in verpleeghuizen
Verbetering eten en drinken in verpleeghuizen
Staatssecretaris Vliegenthart heeft vanochtend de richtlijn Vocht-
en voedselvoorziening in de Nederlandse verpleeghuizen in ontvangst
genomen. De richtlijn is een uitwerking van de Kwaliteitswet en kwam
tot stand op initiatief van Arcares, de brancheorganisatie van
verpleeg- en verzorgingshuizen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg rapporteerde in februari 2000 aan
de staatssecretaris dat nogal wat oudere mensen in verpleeghuizen te
weinig eten en drinken. Bovendien hebben de meeste verpleeghuizen geen
specifiek beleid over vocht en voeding. De nieuwe, door de branche
zelf opgestelde richtlijn is een antwoord op de door de inspectie
geconstateerde gebreken.
Naast medewerkers van verschillende verzorgings- en verpleeghuizen
waren bij het opstellen van de richtlijn acht verschillende
beroepsgroepen betrokken, waaronder koks, diëtisten, verpleegkundigen,
verzorgenden en vertegenwoordigers van cliënten. De staatssecretaris
onderstreepte het belang van deze multidisciplinaire aanpak, die zeker
zal bijdragen aan een snelle invoering in de verschillende
verpleeghuizen. In de richtlijn staat een aantal aansprekende
voorbeelden genoemd van verpleeghuizen die extra aandacht besteden aan
de voeding van hun cliënten.
Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Kingma wees er tijdens de
bijeenkomst op dat de richtlijn niet alleen gebruikt kan worden ten
behoeve van bewoners van verpleeghuizen, maar ook voor andere
verpleeghuis-geïndiceerden die (nog) in verzorgingshuizen of thuis
wonen. In 2003/2004 zal de inspectie opnieuw de vocht- en
voedselvoorziening voor mensen met een verpleeghuisindicatie
onderzoeken.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport