MINISTERIE VAN JUSTITIE

Handhaving in buitengebied krijgt prioriteit

Persbericht

Utrecht, 19 december 2001 - Op woensdag 19 december 2001 is een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend in het kader van Handhaven op Niveau. Zowel de stuurgroep Handhaven op Niveau als de Landelijke Coördinatiecommissie Milieuwethandhaving (LCCM) willen intensiever gaan samenwerken om handhaving in het buitengebied te verbeteren. Ondertekenaars zijn drs. P.L.B.A. van Geel (portefeuillehouder Stuurgroep) en jhr. dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland (voorzitter LCCM). Ook is bekend gemaakt welke projecten in dit kader een bedrag van fl. 100.000,- ontvangen om best practices te ontwikkelen.

Het doel van de intentieverklaring en de prijzen is dat er professioneler en beter samengewerkt wordt in de handhaving. Voor 2002 en de daarop volgende jaren wordt een hoge prioriteit gegeven aan de handhaving in het buitengebied. Alles dat buiten de stedelijke bebouwing gehandhaafd moet worden, valt onder het buitengebied. Het blijkt dat met name bij de ruimtelijke ordening, natuurbeheer, (grond)water en milieu veel handhavingstekorten bestaan. Er moet professioneler en beter samengewerkt worden.

De vijf prijswinnaars zijn de provincie Gelderland, recreatieschap Midden-Delfland, politieregio Friesland, Servicepunt Handhaving Limburg en het Coördinatie en Informatie Punt Milieuwetgeving Utrecht samen met de politieregio Utrecht. Bij de selectie van de in totaal zeventien voorstellen is in het bijzonder gekeken of het project samenwerking tussen de verschillende handhavende instanties van de vier kleursporen (rood, groen, blauw en grijs) teweeg brengt. Waarmee best practices ontstaan, goede voorbeelden die idealiter voor vele handhavende instanties en personen bruikbaar en nuttig kunnen zijn.

De Stuurgroep Handhaven op Niveau is in mei 2000 ingesteld door de Minister van Justitie om activiteiten te ontwikkelen die betere samenwerking tussen handhavers en verdere professionalisering van de ordeningswetgeving mogelijk maken. Dit gebeurt op twaalf beleidsterreinen, zoals brandveiligheid, coffeeshops, prostitutie en buitengebied. De activiteiten van de Stuurgroep liggen vast in een actieprogramma.

In maart 1998 heeft de toenmalige Minister van VROM de LCCM bij besluit ingesteld. In de LCCM zijn die instanties vertegenwoordigd die belast zijn met de handhaving van de milieuwetgeving. De LCCM heeft onder andere als taak om landelijke samenhang te brengen in de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het handhavingsbeleid en de transparantie van de milieuwetgeving te vergroten.