Gemeente Breda

19-12-2001

Onderzoeksopzet evaluatie wijk- en dorpsraden.
Het Centrum voor Recht, Bestuur en Informatisering van de Katholieke Universiteit Brabant gaat onderzoek doen naar de vraag hoe productieve relaties tussen de gemeente Breda en de wijk- en dorpsraden ontwikkeld kunnen worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft de KUB hiertoe een opdracht verstrekt.
Het onderzoek start in januari 2002 en loopt tot half maart 2002.

In de Inspraakverordening Breda 1998 is de relatie tussen de gemeente en de wijk- en dorpsraden vastgelegd. Bij de behandeling van die verordening in de gemeenteraad is aangegeven dat de regeling met betrekking tot de wijk- en dorpsraden na verloop van tijd geëvalueerd zou worden.

Het college heeft ervoor gekozen, mede op verzoek van de wijk- en dorpsraden, om dit onderzoek door een externe deskundige te laten doen. Aan de KUB is gevraagd voor deze evaluatie een onderzoeksopzet te ontwikkelen.
Het verloop van het onderzoek is onderwerp van interactie tussen gemeente, wijk- en dorpsraden en de onderzoekers

Er zullen gesprekken plaatsvinden met bestuursleden van dorps- en wijkraden en sleutelfiguren uit de ambtelijke organisatie en de politiek. De resultaten van die gesprekken zijn de input voor een te houden expert-meeting met (ervarings)deskundigen. Het eindrapport wordt half maart verwacht.
De resultaten van het onderzoek worden onder verantwoordelijkheid van het nieuwe college van burgemeester en wethouders geïmplementeerd.

Breda, 19 december 2001