Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Provincie herstelt Walgracht rond de historische Engelendaelehoeve te Assebroek
Brugge, 19/12/2001
De Provincie zal eerstdaags overgaan tot het herprofileren en heruitgraven van een deel van de gedempte oorspronkelijke walgracht rond de historische Engelendaelehoeve langs de Astridlaan te Assebroek.

De hoeve Engelendaele is een historische site waar nog restanten aanwezig zijn van het voormalige Jacobinessenklooster Engelendale. Dit klooster dateert uit eind 13e eeuw.
De voormalige kapel en het poortgebouw zijn beschermd als monument en het domein als dorpsgezicht.

Behandelend ambtenaar : Bart Jaques
Telefoon 050 40 74 07
Fax 050 40 74 00
e-mail: bart.jaques@west-vlaanderen.be
Met het oog op het uitvoeren van die werken is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de Provincie en de beheerder van deze hoeve. Voor de financiering van de werken is met de Stad Brugge de afspraak gemaakt omtrent mede-financiëring. De werken zullen ook archeologisch begeleid worden.

Dit herstel is niet alleen van historisch belang, maar biedt ook heel wat kansen voor het creëren van enkele natuurwaarden op het domein. Het herstel van het verlande deel van de walgracht (380 meter) brengt ook een belangrijke ecologische meerwaarde met zich mee, als biotoop voor waterorganismen en oevervegetaties.

Binnen het Regionaal Landschap wordt dit project aanzien als een pilootproject voor natuurontwikkeling bij particulieren.