Gemeente Zwolle

Gemeente neemt nieuwe onderkomens wijkteams
officieel in gebruik Datum uitgave: 18-12-2001 Onderwerp :Huisvesting

De medewerkers van het wijkteam Aa-landen nemen op donderdag 20 december hun nieuwe onderkomen aan de Eemlaan officieel in gebruik. De openingshandeling wordt verricht door wijkwethouder John Berends.

De huisvesting voor de buitendienstmedewerkers van de afdeling Wijkbeheer van de gemeente liet flink te wensen over. Onvoldoende sanitaire voorzieningen en onvoldoende bergruimte voor het (tuin)gereedschap deden de gemeente besluiten tot verbouw van het onderkomen in Dieze (Hogenkampsweg) en nieuwbouw in Zwolle Zuid (Oude Deventerstraatweg) en de Aa-landen (Eemlaan).
De onderkomens in Dieze en Zuid zijn de afgelopen week in aanwezigheid van onder meer de omwonenden door de wijkwethouders in gebruik genomen. De officiële opening van het nieuwe onderkomen Aa-landen (Eemlaan 15) vindt plaats op donderdag 20 december, vanaf 16.00 uur. Wijkwethouder John Berends verricht de officiële openingshandeling. Daarna is er voor alle genodigden volop de gelegenheid het nieuwe onderkomen te bezichtigen.

Zonnepanelen
Het nieuwe wijkonderkomen aan de Eemlaan is voorzien van fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze zonnepanelen verschaffen het wijkonderkomen stroom.

De toepassing van zonnepanelen is oorspronkelijk afkomstig uit de ruimtevaart. Daar maakt men al sinds 1958 gebruik van zonlicht om satellieten van elektriciteit te voorzien.
De zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. De kern van deze zonnecellen wordt gevormd door twee bewerkte laagjes silicium: een negatieve en een positieve laag. Wanneer daar zonlicht op valt worden er extra elektronen losgemaakt. Door nu een verbinding tussen beide lagen te maken gaan de elektronen "stromen" en ontstaat er elektriciteit. De zonnecellen zijn geschakeld en zodoende leveren de zonnepanelen een hoeveelheid gelijkstroom op. Om deze gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom is een "inverter" (omvormer) nodig. De stroom wordt daarna direct gebruikt door er elektrische apparaten en verlichting op aan te sluiten. Stroom die niet direct wordt afgenomen wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Het opwekken van zonne-energie geeft een besparing op de elektriciteitsrekening. Het gaat zelfs zover dat de elektriciteitsmeter achteruit loopt op momenten dat er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. De elektriciteit die aan het net geleverd wordt, wordt op dat moment door andere elektriciteitsvragers gebruikt.
Zonne-energie is duurzaam en schoon. De zon raakt nooit uitgeput en de omzetting van zonlicht in energie levert geen schadelijke CO2 emissie op. Ook als de zon achter de wolken is verdwenen komt er toch stroom uit de zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk zowel op direct als indirect zonlicht. Zelfs in een bewolkt en regenachtig land als Nederland is het dus zinvol om zonnepanelen toe te passen.

Bron: Afdeling Wijkbeheer
Datum van 17-12-2001 tot 20-12-2001