Actueel

De macrobiotische voedingsadviseur Adelbertus N. veroordeeld
Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 21-12-2001

Arrondissementsrechtbank Amsterdam
20 december 2001

PERSBERICHT

Adelbertus N. veroordeeld

De macrobiotische voedingsadviseur Adelbertus N. is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 5000 gulden. De rechtbank acht bewezen dat N. in de periode van mei tot en met juli 1994 opzettelijk de gezondheid van slachtoffer 1 heeft benadeeld door haar niet te verwijzen naar de reguliere gezondheidszorg. Door de korte periode waarop voorgaande van toepassing was acht de rechtbank niet bewezen dat daardoor zwaar lichamelijk letsel, de dood tengevolge hebbende, is toegebracht.
N. is vrijgesproken voor de feiten voorzover deze betrekking hadden op slachtoffer 2.

De rechtbank stelde vast dat N., in zijn hoedanigheid van beroepsmatig macrobiotisch adviseur van iemand die hem consulteerde naar aanleiding van een in beginsel levensbedreigende ziekte, door zijn specifieke deskundigheid een bijzondere zorgplicht had voor het leven en de gezondheid van de adviesaanvrager. Het bestaan van die zorgplicht hield in ieder geval in dat verdachte de mogelijkheden en beperkingen van de macrobiotiek uiteenzette. Verdachte heeft niet aan zijn bijzondere zorgplicht voldaan en zo de niet te verwaarlozen kans aanvaard dat de gezondheidstoestand van slachtoffer 1 zou verslechteren door (verdere) groei van kanker. De rechtbank is ervan uitgegaan dat verdachte zoveel invloed op slachtoffer 1 had kunnen uitoefenen dat zij zich toch medisch zou hebben laten behandelen. Bij slachtoffer 2 acht de rechtbank die invloed van verdachte niet aanwezig.

Bij de bepaling van de strafmaat heeft de rechtbank in het nadeel van verdachte laten meewegen dat N. heeft verklaard geen verantwoordelijkheid van hemzelf te zien voor de wijze waarop slachtoffer 1 met zijn adviezen omging, ook niet toen hij in 1994 een verslechtering van haar gezondheidstoestand constateerde.

De negatieve berichtgeving over N. in de media de afgelopen jaren heeft een matigende werking op de strafmaat gehad.