Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Tentoonstelling te Kortrijk: Provinciale prijs voor Architectuur 2000
Brugge, 20/12/2001
In 2000 werden door de Provincie West-Vlaanderen, Dienst voor Cultuur drie afzonderlijke prijzen georganiseerd:
- Tweejaarlijkse Prijs voor Beeldende Kunst: niet-multipliceerbare kunstvormen

- Prijs voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving: keramiek
- Tweejaarlijkse Prijs voor Architectuur: bedrijfsgebouw
De bekroonde ontwerpen van de Tweejaarlijkse Prijs voor Beeldende Kunst van de Provincie West-Vlaanderen, die in 2000 bestemd was voor niet-multipliceerbare kunstvormen, waren in het begin van 2001 te bezichtigen in het CC Scharpoord in Knokke.

De tentoonstelling naar aanleiding van de Provinciale Prijs voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving, in 2000 bestemd voor keramiek, was in het voorjaar van 2001 te zien in het CC De Schakel in Waregem. In de zomermaanden juli en augustus 2001 kon je diezelfde tentoonstelling gaan bekijken in het Stadhuis van Damme.

In 2000 werd door de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Anno 02 - projectlijn architectuur een dubbele prijs voor architectuur uitgeschreven:

- de Tweejaarlijkse Prijs voor Architectuur van de provincie West-Vlaanderen

- de Tweejaarlijkse Prijs voor de Bouwheer van Anno 02 Het gemeenschappelijke thema was "bedrijfsgebouw".

Voor de Prijs voor Architectuur van de provincie West-Vlaanderen werden in totaal 25 projecten ingediend door 19 deelnemende architecten.
Voor de Prijs voor de Bouwheer werden 6 projecten ingediend door 6 bouwheren.

De jury was samengesteld uit mevrouw Ann Dever, An Goemaere, de heren Johan Baele, André Loeckx, Ivo Vanhamme, als leden, en Ludo Valcke, Directeur Dienst voor Cultuur, als voorzitter, aangevuld met Luc Soete en Georges Vandenbussche, als waarnemers.

Laureaat is Coussée & Goris architecten voor hun ontwerp van Fractal Building Systems, Populierstraat 73 te Roeselare.

Architect Christian Kieckens uit Aalst ontvangt voor zijn ontwerp Verbindingshal - Rambla, XPO Hallen, Doorniksesteenweg te Kortrijk een speciale prijs voor de stedenbouwkundige kwaliteiten van het concept, waardoor de hallen gerevaloriseerd worden en er een nieuw soort publieke ruimte gedefinieerd wordt.

Voor de Tweejaarlijkse Prijs voor de Bouwheer van Anno 02 werd geen enkel project weerhouden.

Over de bekroonde projecten schrijft Maarten Delbeke in de catalogus die bij de tentoonstelling hoort, het volgende: De Productiehal van de firma Fractal in Roeselare ligt te midden een reeks markante voorbeelden van bedrijfsgebouwen waar de gevel niets meer is dan een plaatdikke "extra" die nodig werd geacht om een loods aan het zicht te onttrekken en het gebouw een bepaalde vorm van waardigheid te verschaffen.
De nieuwe Fractalhal van Coussée & Goris architecten staat pal naast een bestaande hangar, maar komt door zijn grotere lengte een stuk verder naar voren. De massiviteit en eigenlijk ook de banaliteit van de loods wordt niet verdoezeld, maar maximaal uitgespeeld. Dezelfde massiviteit spreekt uit de kopgevel, waar een transparant glazen strook een lage inkijk biedt door een voor het overige met zwart metselwerk beklede gevel. De architecten hebben ernaar gestreefd om door middel van elementaire ontwerpbeslissingen een flexibele en eventueel uitbreidbare architectuur te maken.

Waar het ontwerp van Coussée & Goris begrepen kan worden als een subtiele oefening om in een amorfe en weinig aantrekkelijke omgeving een grens te maken die precies door zijn duidelijkheid ook een signaal wordt, ontrolt Christian Kieckens ontwerp voor de Rambla zich vooralsnog letterlijk in een interieur. Vooralsnog, want het huidige, 80 m lange gebouw - een langwerpige hal die de cluster van bestaande hallen van de Kortrijkse XPO met een nieuwe hal verbindt - vormt een eerste aanzet van wat een corridor moet worden waarop de verschillende tentoonstelingsruimtes zullen aantakken. De Rambla richt zich volledig naar binnen, om een kader, een achtergrond te vormen voor tijdelijke evenementen die in de hallen plaatsvinden. De werkelijke façade van dit gebouw is de binnenkant. En ook daar stelt de architectuur zich terughoudend op.

De tentoonstelling omvat foto s, plannen en maquettes van de twee bekroonde inzendingen en van nog andere recent gerealiseerde bedrijfsgebouwen van deze architecten.

De expositie is te zien op twee locaties in de provincie, eerst in Kortrijk en daarna aansluitend in Brugge.

Kapel van de Groeningeabdij, Groeningestraat, Kortrijk 20 december 2001 t.e.m. 10 februari 2002
dinsdag-vrijdag: 14.00 uur-17.00 uur
zaterdag-zondag: 10.00 uur-17.00 uur
gesloten op maandag, op 25 en 26 december 2001 en op 1 en 2 januari 2002

Provinciaal Hof, Markt, Brugge
16 februari t.e.m. 31 maart 2002
dagelijks toegankelijk
10.00 uur-17.00 uur

De toegang is telkens gratis en er is een catalogus beschikbaar.