VSNU

18 december 2001

Arbeidsmarktmonitor academische sector 2001
Toename vrouwen verhoogt carrièrekansen nog niet

De carrièrekansen voor vrouwen in wetenschappelijke functies zijn nog niet gegroeid en de vergrijzing slaat hard toe de komende jaren. Dit zijn de twee belangrijkste constateringen uit de Arbeidsmarktmonitor academische sector, die deze week wordt gepubliceerd. De monitor wordt uitgevoerd in opdracht van SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de KennisSector. Op 20 december 2001 verschijnt de arbeidsmarktmonitor als bijlage bij Academia, het tijdschrift van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

De monitor, die voor de tweede keer verschijnt, geeft onder andere antwoord op vragen als 'Hoe ontwikkelt de werkgelegenheid aan universiteiten en onderzoeksinstellingen zich?', 'Waar zitten de knelpunten, nu en in de toekomst?' en 'Wie zijn de potentiële medewerkers van de universiteiten?'

Te weinig vrouwen in wetenschappelijke functies Het aantal vrouwen in wetenschappelijke functies stijgt maar heel langzaam. Op dit moment is nog geen kwart van het wetenschappelijk personeel vrouw. De kans hoogleraar te worden is voor vrouwen de afgelopen jaren zelfs afgenomen. Mannen tussen de 40 en 44 jaar hebben maar liefst 5,5 keer meer kans op een hoogleraarschap dan vrouwen. Er worden wel initiatieven genomen om dit te verbeteren, zoals het Aspasia-programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de VSNU en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Aspasia stimuleert vrouwen hoofddocent te worden, zodat de drempel lager wordt om hoogleraar te worden.

Vergrijzing ontwikkelt zich dramatisch
Een andere constatering van het rapport is dat dertig procent van de vacatures moeilijk te vervullen is. Dat is bijna twee keer zoveel als vorig jaar. De vele vacatures hebben vooral te maken met vergrijzing: in de periode 2000-2008 gaat een kwart van het personeel met pensioen. De carrièrestappen waar jonge onderzoekers op wachten kunnen niet snel genoeg geboden worden. Een oplossing hiervoor is de zogenaamde 'dakpanconstructie' zoals beschreven in het rapport Van Vucht Tijssen. Jong talent wordt vroegtijdig op hogere functies aangesteld, terwijl een senior collega als coach fungeert. Met deze oplossing is het komende decennium 140 miljoen gulden per jaar gemoeid.

Vooral het bedrijfsleven is populair
Het bedrijfsleven blijkt als werkgever populairder voor studenten dan de eigen universiteit. Voor slechts veertien procent van de studenten is werken bij een universiteit de eerste keus, terwijl voor de helft van de studenten het bedrijfsleven bovenaan staat. De meest gehoorde reden voor die keuze is 'geen wetenschappelijke ambitie.' Daar staat tegenover dat ruim zestig procent van de promovendi en postdocs de universiteit als eerste werkgever kiezen. De intellectuele uitdaging en zelfstandigheid van werken worden als voornaamste redenen gegeven voor die keuze.

Wie is SoFoKleS
SoFoKleS is het sociaal fonds voor de kennissector en gaf de opdracht voor de uitvoering van de arbeidsmarktmonitor. Zij streeft ernaar zoveel mogelijk kennis over arbeidsmarktproblematiek in de academische wereld te verzamelen en die kennis te delen met academische instellingen. Werkgevers en werknemers bepalen aan de CAO-tafel het beleid van de middelen en de inzet voor projecten.

Het rapport Arbeidsmarktmonitor academische sector 2001 is vanaf 20 december tevens te downloaden van de VSNU website www.vsnu.nl of van de SoFoKleS website www.sofokles.nl.