CBS

Vertrouwen industrie licht afgenomen

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in november licht afgenomen. Uit de Conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderpositie in november weer is afgenomen. De ondernemers verwachten voor december tot en met februari volgend jaar een daling van de bedrijvigheid. Uit de cijfers van de productie-index blijkt dat de productie van de Nederlandse industrie al sinds mei van dit jaar afneemt in vergelijking met een jaar eerder.

Werkvoorraad kleiner
Het producentenvertrouwen komt in november uit op -5,9. Dit is de laagste waarde sinds november 1993. De indicator bereikte in september 2000 nog een recordhoogte van 8,4. Daarna is de stemmingsindicator bijna onafgebroken gedaald. Sinds het begin van 2001 daalt ook de werkvoorraad van de Nederlandse industrie. De orderpositie wordt door de ondernemers dan ook in toenemende mate als negatief beoordeeld. Het indexcijfer van de orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is in november gedaald met 0,8 punt en uitgekomen op 92,8 (juni 2000=100). Voor december tot en met februari 2002 verwachten de ondernemers daarom een daling van de bedrijvigheid. Het niveau van de voorraden eindproduct nam in november enigszins af. Het oordeel van de ondernemers hierover verbeterde dan ook iets.

Minder orders in november
De orderontvangst is in november verder afgenomen na een ogenschijnlijke stabilisatie in oktober. In de sector halffabrikaten is sprake van een flinke afname van de orders door met name een forse daling van de binnenlandse orders. De investeringsgoederenindustrie laat een lichte daling van de orderontvangst zien. Ook hier zijn tegenvallende orders uit het binnenland de belangrijkste oorzaak. De consumptiegoederenindustrie heeft in november eveneens minder orders ontvangen. In deze sector zijn het voornamelijk de buitenlandse orders die een afname vertonen.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.