Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS:INDEX: armoede

Vandaag, 20 december, verschijnt het tiende en laatste nummer van dit jaar van INDEX, het magazine van het CBS. In dit nummer staat het thema armoede centraal.

Dynamiek van de armoede
Eenderde van de mensen in een huishouden met een laag inkomen behoort een jaar later niet meer tot zo'n huishouden. Voor twee van de vijf mensen heeft armoede een meer permanent karakter.

Armoedetrends
De armoede in ons land neemt af. Relatief steeds minder huishoudens hoeven rond te komen van een laag inkomen. Kwetsbare groepen zijn, nog steeds, eenoudergezinnen en mensen met een bijstands- of werkloosheidsuitkering

Ongelijke schoolsuccessen
Kinderen van hoogopgeleide ouders maken betere toetsen in de brugklas dan kinderen van laagopgeleide ouders. Kinderen van rijke ouders hebben ook betere toetsresultaten. Een kind van hoogopgeleide en rijke ouders scoort het hoogst.

Tussen inkomen en consumptie
In 1999 ontvingen 182 duizend huishoudens met een laag inkomen een tegemoetkoming uit de bijzondere bijstand. Gemiddeld ontving een huishouden ruim 1 400 gulden. De koopkrachteffecten van huursubsidie en de tegemoetkoming in de studiekosten zijn nog veel groter. Deze voorzieningen repareren de koopkracht van alle huishoudens met een laag inkomen met zo'n tien procent.

Armoede voorbij grenzen
Ons land telt relatief weinig arme huishoudens, onder meer door geringe inkomensverschillen. Elders in de Europese Unie, met name daar waar de inkomensverschillen toenemen, loopt het aantal arme huishoudens in de bevolking snel op.

Werkplezier
De meeste Nederlanders gaan met plezier naar hun werk. Het werk sluit doorgaans goed aan bij opleiding en ervaring. De sfeer op het werk is over het algemeen prettig. De meesten zijn bovendien tevreden met hun salaris.

750 jaar gulden
In dit artikel schetst dr. W. A. Korthals Altes een beeld van de rijke en kleurrijke geschiedenis van de gulden, die eeuwenlang een stabiele valuta is geweest.

Conjunctuur
In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin cijfers over de Nederlandse economie.