Ingezonden persbericht

Nederlandse supporters van de Amerikaanse politieke gevangene Mumia Abu Jamal wijzen het mislukken van Mumia's aanvraag om zijn onterechte veroordeling ongedaan te maken af. Dinsdag hield federale rechter William Yohn in Philadelphia vast aan de uitspraak schuldig die in een onterechte rechtszaak in 1982 was bepaald naar aanleiding van de valse beschuldiging dat Jamal een politie agent had vermoord. Hij had een excuus om niet in te gaan op de machtige positie in 21 grondwettelijke eisen die de onterechte uitspraak tartten.

We zijn niet tevreden over Yohns acceptatie van 1 uit 8 aanspraken die de doodstraf in dit geval tegenspreken. Zijn beslissing geeft toestemming aan Pennsylvania om een nieuwe rechtszaak over de doodstraf te eisen. Mumia zei zelf dat een levenslange gevangenisstyraf hetzelfde is als een langzame dood. Mumia blijft een politieke gevangene die onterecht vastgehouden wordt naar aanleiding van valse beschuldiging. Hij is het slachtoffer van een schijnvertoning van politie/regering vanwege zijn politieke overtuiging.

Nederlandse actievoerders zullen solidariteitsactiviteiten organiseren samengaand met wereldwijde demonstraties om te protesteren tegen deze vreselijke beslissing. De regering van de V.S. is zo verstandig geweest om terug te komen op de doodstraf (ten minste tijdelijk) om onrust te voorkomen die veroorzaakt zou worden als een onschuldig persoon die de held van miljoenen is, ter dood zou worden gebracht. Toch is Mumia's laatste gegarandeerde verzoek verbruikt, en zijn voortdurende gevangenschap geeist. Deze situatie kunnen we niet voort laten duren!


* Vrijheid voor Mumia Abu-Jamal

* Vrijheid voor alle politieke gevangenen!

* Weg met de racistische doodstraf!