Gemeente Oegstgeest

Jaarwisseling

Wij vragen u om tijdens de jaarwisseling de inzamelcontainers binnen te halen. Tevens kan er tijdens de jaarwisseling geen huisvuil/oud papier/glas aangeboden worden op de inzamelplaatsen. Dit geldt ook voor de sportverenigingen. Vandalen worden hard aangepakt middels toepassing van de snelrechtprocedure. Wij verzoeken u tevens om vuurwerkresten zo snel mogelijk na de jaarwisseling op te ruimen daar de meeste vuurwerkslachtoffers vallen ten gevolge van het afsteken van vuurwerkresten. Bedrijven en winkels vragen wij om bedrijfsafvalcontainers, pallets en dergelijke binnen te stallen.

Tips voor brandveilige feestdagen voor winkeliers, horeca, bejaardenhuizen en anderen Het einde van het jaar is vol van feestelijkheden. Helaas kan de gezelligheid door brand wreed worden verstoord. Vandaar deze 'brandveilige' tips.

Plaats van extra voorraad
· zoek vooraf goede ruimten voor de extra voorraden (dus niet in gangen, looppaden, doorgangen, trappenhuizen of voor uitgangen en nooduitgangen).

· Plaats voorraden niet voor blusmiddelen en voor afsluiters van sprinklerinstallaties en sproeischermen.

Waarheen met de emballage e.d.
· Bewaar emballage en afval zoveel mogelijk binnenshuis in daarvoor geschikte ruimten; dit voorkomt dat vandalen dit aan kunnen steken.
· Moet emballage en afval toch buiten opgeslagen worden, doe het dan in afsluitbare containers en zet deze niet op een brandkraan.
· Laat afval regelmatig afvoeren.
· Zorg ervoor dat de ruimten waar emballage en afval worden bewaard en de ruimten waar etalagemateriaal gereed wordt gemaakt zoveel mogelijk zijn opgeruimd.

Komt er een kerstboom?

· Een echte boom is erg brandbaar, en uit onderzoeken van TNO is gebleken dat zelfs het impregneren niet helpt. 'Echte' kerstbomen zijn dus niet meer toegestaan in vluchtgangen, -wegen en -routes. In de overige ruimten slechts in beperkte mate. Kunststof kerstbomen zijn doorgaans gemaakt van een type kunststof welke niet direkt in brand gaat. Toch is hierbij uiterste voorzichtigheid op z'n plaats.
· Zoek een goede plaats; zet de kunstboom niet in gangen, trappenhuizen, doorgangen of voor uitgangen en nooduitgangen.
· Zorg dat de boom niet gemakkelijk kan omvallen (dit zou er immers voor kunnen zorgen dat vluchtwegen worden belemmerd)
· Verlichting in de boom is mooi, maar is alleen veilig als u elektrische verlichting gebruikt.
· Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen.

· Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen korte tijd te laten branden.
· Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen.
· Doe de verlichting uit als u gaat slapen of het huis verlaat.
· Uitdoen is de stekker uit het stopcontact en niet een lampje losdraaien.

Gaat u versiering ophangen?
· Dennengroen mag niet of slechts in beperkte mate worden gebruikt. Dit materiaal is brandgevaarlijk.
· Overig brandbaar materiaal moet moeilijk brandbaar zijn uitgevoerd. Dergelijk versieringsmateriaal is verkrijgbaar in de handel, vraag hier expliciet om. Het materiaal dient minimaal op 2,5 meter boven de vloer te worden opgehangen.
· Zorg ervoor dat versiering uit de directe omgeving van verlichting en andere warm wordende apparatuur wordt gehouden.

Brandende kaarsen zijn gezellig, maar kunnen ook brand veroorzaken; daarom zijn brandende kaarsen minder wenselijk.