College van Toezicht Sociale Verzekeringen

Datum: 20 december 2001
Nummer: 2001-12

Uitvoering WAO-boetes aan werkgevers stuk beter

Het opleggen en innen van boetes op grond van de WAO is, in vergelijking met een paar jaar geleden een stuk verbeterd. Dit zegt het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) in de vandaag verschenen rapportage De uitvoering van werkgeversboetes. De instellingen die de werknemersverzekeringen uitvoeren (Gak, GUO, Cadans, SFB en USZO) beboeten werkgevers als ze niet tijdig een reïntegratieplan indienen. In zo'n plan geven werkgevers aan hoe ze zieke werknemers weer aan het werk willen krijgen.

Het Ctsv vindt het opleggen en invorderen van de werkgeversboetes een belangrijk onderdeel van de taak die uitvoeringsinstellingen hebben om de toegang tot de WAO te bewaken. Wanneer werkgevers niet worden beboet als zij niet of niet tijdig een reïntegratieplan indienen, heeft dit gevolgen voor het aantal geslaagde reïntegraties van zieke werknemers. Uit het vandaag gepubliceerde onderzoek blijkt dat de uitvoeringsinstellingen hun taak op het gebied van de werkgeversboetes nu goed uitvoeren.

In tegenstelling tot 1997 en 1998 is de oplegging en inning van boetes goed op orde. Het komt niet meer voor dat uitvoeringsinstellingen ten onrechte afzien van het opleggen van boetes vanwege capaciteitsproblemen. Verder werken medewerkers nu volgens instructies waarin richtlijnen en criteria voor het opleggen van boetes juist zijn weergegeven. Ook de invordering van boetes verloopt veel beter dan een paar jaar geleden. Zo komen achterstanden bij het innen veel minder voor. Het Ctsv constateert dat capaciteitsproblemen incidenteel nog wel een rol spelen.

Het rapport De uitvoering van werkgeversboetes kunt u: downloaden (pdf-formaat), wanneer u de Acrobat Reader al op uw computer heeft staan;
Om dit bestandstype te kunnen lezen heeft u het programma Acrobat Reader van Adobe nodig.
U kunt dit programma gratis bij de website van Adobe downloaden.

via e-mail van de afdeling Communicatie opvragen; telefonisch bij de afdeling Communicatie aanvragen, 079 - 32 91 763.