Euronext Brussels

Persberichten - 20/12/2001

Fortis Bank en Connexxion sluiten Energy Swap

Fortis Bank en Connexxion sluiten Energy Swap

Fortis Bank en personenvervoerder Connexxion hebben een Energy Swap gesloten. De swap garandeert Connexxion een vaste prijs van de brandstof voor haar bussen voor een vooraf overeengekomen toekomstige periode. Hierdoor kan zij het prijsrisico van haar energiekosten afdekken en de liquiditeitsplanning optimaliseren. De bank neemt het prijsrisico voor haar rekening. Fortis Bank is de eerste Nederlandse bank die een swap voor energieproducten aanbiedt.

De overeenkomst met Connexxion is afgesloten voor de eerste twee kwartalen van 2002. De totale onderliggende waarde bedraagt 10.000 mt ton laagzwavelige, milieuvriendelijke diesel. Connexxion gebruikt circa 120 miljoen liter dieselolie per jaar.

Fortis Bank sloot eerder soortgelijke contracten af in de scheepvaartsector.

De liberalisering van de elektriciteitsmarkt is in volle gang. Per 1 januari 2002 zijn, na de grootverbruikers, ongeveer 60.000 afnemers vrij om te kiezen uit verschillende energieleveranciers en zijn de energieprijzen variabel. Politieke invloeden en conjuncturele schommelingen zorgen voor onverwachte prijsfluctuaties. Deze schommelingen in de energieprijzen beïnvloeden in grote mate de winstgevendheid van een bedrijf.

Energy Swap

Met Energy Swap van Fortis Bank kunnen bedrijven een vaste prijs afspreken voor een vooraf overeengekomen toekomstige periode voor een gespecificeerd energieproduct. Hierdoor kunnen bedrijven de winststabiliteit vergroten en de liquiditeitsplanning optimaliseren. Het energieproduct, bijvoorbeeld elektriciteit, diesel, gas, kerosine of bunkerolie, wordt achteraf verrekend op een officiële index, zoals de Amsterdam Power Exchange of volgens de Platts European Marketscan quoteringen. De fysieke levering van het energieproduct blijft in handen van de energieleverancier.

Fortis Energy Banking

Fortis Bank heeft haar jarenlange ervaring en expertise in de energiesector gebundeld in Energy Banking. Als partner in business zorgt zij ervoor dat klanten optimaal kunnen profiteren van de vrije energiemarkt, door een op elkaar afgestemde reeks van financiële producten en diensten te bieden.

Bron: Fortis Bank
Provider: Euronext Brussels