Gemeente Capelle a/d IJssel

Groen Capelle

In de wintermaanden betekent dat vaak dat er veel wordt gesnoeid en opgeruimd. In de lente wordt dit gevolgd door het inzaaien van bloemen en gras en het planten van bomen en struiken.

De wijze waarop een plantsoen is ingericht en wordt onderhouden hangt af van tal van factoren. U kunt hierbij denken aan sociale veiligheid, verkeersveiligheid, beter zicht op waterpartijen en de tijd die nodig is voor onderhoud. Het belangrijkste doel is de Capelse plantsoenen zo in te richten dat zij bijdragen aan de kwaliteit van de woonomgeving.

Binnenkort worden de onderstaande plantsoenen aangepakt.

Bloemen in Schollevaar
Kort geleden is het groen langs de burgemeester Schalijlaan verwijderd. In de lente wordt de berm ingezaaid met zaden van verschillende bloemen. Het groen op de glooiing tussen het voetpad en het water achter de woningen aan het Wisselspoor wordt weggehaald. Ook hier komt een variatie aan bloemen. Omdat er verschillende bloemensoorten worden gezaaid kunt u straks de hele zomer genieten van een prachtig stukje bloeiend stadsgroen.

De gemeente wil, net als het bestuur van de speeltuin Rollebollebos, de sociale veiligheid rondom de speeltuin in het wijkpark Schollevaar vergroten. Gehoopt wordt dat, met het vervangen van het groen langs het voetpad achter de speeltuin door gras en bloemen, het vandalisme wordt tegengegaan.

De binnencirkel van de rotonde achter het station Schollevaar wordt opgeknapt. De bomen blijven staan. Het gras is reeds verwijderd en wordt vervangen door mooie groene planten.

In het Schollebos is, schuin tegenover het Pannenkoekhuis, het groen gerooid zodat er een mooi uitzicht op de singel is ontstaan. Om van dit uitzicht te kunnen genieten plaatst de gemeente hier een bankje.

Schenkel wordt groener
Langs de Schenkelse Dreef en het plantsoen tussen het voetpad en het fietspad tussen de Abram van Rijckevorselweg en de s-Gravenweg kunt u gedurende de lente en zomer van 2002 vele soorten bloemen bewonderen. Als eerste komen in maart de vele narcissen op waarvoor de gemeente kort geleden bollen in de grond heeft gestopt.

De gemeente gaat bij de Poortmolen, ter hoogte van de Bavo, extra struiken planten. De struiken blijven het hele jaar groen. Ook het groen achter het schoolplein op de hoek Ericastraat/Rozensingel wordt opgeknapt.
Een mooi grasveld, sierheesters en drie bomen vormen straks een mooi stukje groen Schenkel.

Rozen in Middelwatering
Rondom de rotonde Slotlaan/Rembrandtsingel/Da Costasingel worden rozenperken aangelegd. Bovendien worden alle rozen ter hoogte van de Rembrandtsingel 8 t/m 18 vernieuwd. De heesters die langs het water staan worden weggehaald, met uitzondering van de heesters bij het bankje langs het water. Deze worden gesnoeid.

Op de hoek Slotlaan/Rubenssingel vervangt de gemeente de heesters door gras en bloemen.

Gazonnen in Oostgaarde
Met oog voor de sociale - en verkeersveiligheid worden veel struiken en bomen in Oostgaarde gesnoeid, uitgedund en/of vervangen door gras en bloemen.

Dit geldt voor de volgende locaties:

· Achter de huizen Sint Annabaai 2 t/m 16 (diverse bloemen)
· Rondom het achterste grasveld langs het Dalpad (uitdunnen groen en ophogen grasveld)

· Het plantsoen achter de flat Hudsonbaai (grasveld)
· Het plantsoen tussen de Lease- en Tualstraat en het groen langs de Oosterlengte (grasveld)

Meer kleur in Capelle-West
Het gras in het driehoekvormige plantsoen, gelegen op de kruising van het fietspad en de Jan de Geusrede, wordt weggehaald. In plaats daarvan komen er planten met veel kleur. Ook komt er een laag hekje om het plantsoen.

Populieren in Capelle
De gemeente Capelle aan den IJssel staat bekend om zijn groene karakter. Een belangrijke boom in het groene straatbeeld is de populier. In Capelle staan maar liefst 20 verschillende soorten populie-ren. Het voordeel van de populier is dat hij zeer snel groeit en 25 à 30 meter hoog kan worden. Nadeel van de snel groeiende populier is dat het hout relatief zwak is. Hierdoor kunnen takken makkelijk afbreken. Bij een flinke storm komt het regelmatig voor dat takken worden afge-rukt. Een tweede nadeel van de populier is het wortelstelsel dat door de hoge grondwater-stand vlak aan het grondoppervlak blijft. Een populier tussen de 40 en 50 jaar oud is hoog-bejaard en bijna aan zijn natuurlijke einde. Helaas telt de gemeente Capelle honderden oude populieren die in de nabije toekomst moeten worden gekapt. De gemeente doet er alles aan het groene karakter van de gemeente te behouden en zorgt voor vervanging van de gekapte bomen. De populieren langs de Slotlaan, ter hoogte van de woningen Slotpoort, moeten volgend jaar worden gekapt. Ze worden vervangen door essen. Dit geldt ook voor de populieren langs de Schenkelse Dreef. Het gaat hierbij om het stuk tussen de Kralingseweg en de Bongerd. De gemeente vervangt ze door oosterse platanen. Bij de recreatievijver in Capelle-West worden enkele populieren vervangen door essen.

Lastige wortels in Schollevaar
In Schollevaar zorgen sommige boomwortels voor hobbels in de bestrating. Daarom worden enkele acacia's aan de Agnietenhof, de Evoluon, de Fresco, het Hilde Erf, de Houtsnede, de Lybrije gekapt en gedeeltelijk vervangen door diverse andere soorten bomen.

Een grote grauwe Abeel aan het Louvre wordt vervangen door een oosterse plataan.
Op het Minoeserf verdwijnen veel Italiaanse elzen en enige acacia's. Slechts een boom kan herplant worden.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer C. van der Linden, telefoon 010-2848631. Heeft u vragen over het kappen en aanplanten van bomen, dan kunt u bellen met de heer F. Frederiks, telefoon 010-2848629.