Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 20 december 2001

PvdA WIL MEER NATUURPROJECTEN BIJ WESTERSCHELDE

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer pleit voor het uitvoeren van meer natuurprojecten bij de Westerschelde. De regering blijft volgens de Europese Commissie in gebreke bij het nemen maatregelen die de schade aan de natuur door de verdieping van de Westerschelde moeten compenseren. De regering wijst deze kritiek van de hand. PvdA-woordvoerder Eppo Bolhuis zal vandaag in een algemeen overleg voorstellen alsnog additionele projecten uit te voeren. Hiervoor heeft de provincie Zeeland voorstellen gedaan. Ook zou moeten worden onderzocht of in de Hedwigepolder een natuurproject kan worden uitgevoerd.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat moet ook helderheid verschaffen over de door de provincie Zeeland gevraagde extra bijdrage van 15 miljoen gulden. In 1998 heeft de regering namelijk toegezegd dat extra middelen beschikbaar zouden komen als dat voor het natuurcompensatieprogramma noodzakelijk was.

Uit de rapportage over de natuurcompensatie blijkt dat de projecten waarvoor Rijkswaterstaat verantwoordelijk is niet vorderen terwijl de projecten, waarvoor de provincie verantwoordelijk is, wel voortgang vertonen. Dit is een van de redenen voor kritiek van de Europese Commissie. De PvdA wil dat Rijkswaterstaat wordt aangespoord actiever met de projecten aan de slag te gaan en het tempo op te voeren. De regering zal tevens het overleg met de Europese Commissie moeten heropenen op basis van deze nieuwe voorstellen en te bezien of dat de kritiek van de Commissie kan wegnemen.

Met betrekking tot een mogelijke verdere verdieping van de Westerschelde stelt de PvdA dat eerst de effecten van doorgevoerde verdieping op veiligheid, milieu en natuur moeten worden getoetst. De resultaten van de monitoring van de effecten van de verdieping die de afgelopen jaren is doorgevoerd, moeten bekend zijn voordat verdere stappen kunnen worden genomen. Het is dan ook niet mogelijk de verdere besluitvorming aan een bepaalde termijn te binden.



Partij van de Arbeid