Katholieke Universiteit Nijmegen Persbericht
PB 01- 118
Nijmegen, 20 december 2001

Uniek glasvezelproject in Gemeente Nijmegen
GEMEENTE NIJMEGEN EN KU NIJMEGEN GAAN SAMEN GLASVEZELNET INRICHTEN

De Gemeente Nijmegen en de KU Nijmegen gaan samen een glasvezelnet inrichten en exploiteren. De besturen van beide instellingen tekenen daarvoor vandaag tijdens hun convenantoverleg een intentieverklaring. KU Nijmegen en de gemeente Nijmegen moeten kunnen beschikken over goede mogelijkheden voor datacommunicatie. Het glasvezelnet biedt daarvoor vrijwel onbeperkte capaciteit (bandbreedte), zoals voor Internetgebruik. Het zal gebruikt worden om diverse maatschappelijke instellingen, zoals scholen, wijkcentra, bibliotheken, gezondheidszorginstellingen te ontsluiten. De KU Nijmegen zal hiervan gebruik maken om de wooncomplexen van de Stichting Studentenhuisvesting aan te sluiten. De gemeente Nijmegen beschikt al over eigen glasvezelinfrastructuur die voor een belangrijk deel gebruikt kon worden voor de doeleinden van de KU Nijmegen.

Lokale vraag bundelen
Internetverkeer vraagt steeds meer bandbreedte, bij bedrijven en instellingen, en ook bij particulieren. De behoefte aan bandbreedte stijgt explosief. Glasvezel is bij uitstek geschikt om voor dergelijke datacommunicatie een toekomstvaste infrastructuur in te richten. Het heeft een grote capaciteit, en vrijwel onbeperkte groeimogelijkheden. Glasvezel kost weinig aan onderhoud en biedt een gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Glasvezel is echter nog maar beperkt beschikbaar. Aanleg is kostbaar als er elke keer voor iedere aansluiting opnieuw gegraven moet worden. Daarom luidde het recente advies van de landelijke ISOC-groep: bundel de lokale vraag en doe aan 'slim graafwerk'.
Gemeente en KU Nijmegen zijn in de lijn van dat advies te werk gegaan en Gemeente Nijmegen heeft deze zomer besloten tot samenwerking met de universiteit bij de verdere inrichting van de aanwezige en nog aan te leggen glasvezelinfrastructuur.
Door bundeling van de vraag naar netwerkontsluiting en het aanbod van beschikbare en aan te leggen glasvezelinfrastructuur, kan een stadsbreed non-profit glasvezelnetwerk worden aangelegd en geëxploiteerd. Voor de non-profit instellingen is het van groot belang om over geavanceerde maar tegelijk betaalbare netwerkvoorzieningen te kunnen beschikken. Deze organisaties worden uitgenodigd om deel te nemen in de samenwerking en daarbij de lusten, maar ook de lasten te delen. Elke partij betaalt een deel van de investering, haar eigen aansluitingen en het jaarlijks onderhoud. Naar verwachting zullen in de zomer van 2002 de studentencomplexen zijn aangesloten.
Met de inrichting van het glasvezelnet krijgt de invulling van 'Nijmegen kennisstad' verder vorm.

Uniek Concept
Gemeente Nijmegen en KU Nijmegen zijn gezamenlijk eigenaar van het glasvezelnetwerk en richten een bestuurlijk model in voor beheer en exploitatie. Inmiddels is een aanzienlijk deel van die infrastructuur gerealiseerd. Het tracé is zodanig ontworpen (inclusief de koppelpunten) dat nagenoeg elke publieke instelling in Nijmegen tegen minimale kosten aan te sluiten is. Op een aantal plaatsen in Nederland wordt geëxperimenteerd met netwerkontsluiting via glasvezel. Het meest bekende voorbeeld is het project Kenniswijk-Eindhoven. In Nijmegen ontstaat de infrastructuur dankzij een intensieve samenwerking tussen meerdere partijen. Bij aanleg van de voor glasvezel benodigde mantelbuizen is op grote delen van het traject samengewerkt met andere partijen die graafactiviteiten ontplooiden in Nijmegen. De aanlegkosten zijn daarmee voor alle betrokkenen laag gehouden. Bij de samenwerking tussen de KU Nijmegen en Gemeente Nijmegen gaat het er om elkaars voorzieningen en mogelijkheden aan te vullen en te versterken. Ook bij het toekomstig gebruik is samenwerking, zonder winstoogmerk, de sleutelfactor. Met deze constructie lopen KU en Gemeente Nijmegen voorop in ons land.

Uitwerking
Het College van B&W besloot in juni jl. tot verdere samenwerking op met de KU Nijmegen op dit terrein. De intentieverklaring zal nu verder worden uitgewerkt tot een volledige overeenkomst.

--- einde bericht ---
Noot voor de pers:
Informatie is verkrijbaar bij Willem Hooglugt, woordvoerder KU Nijmegen, tel. (024) 3616000/06-51155363
of bij Persvoorlichting van de Gemeente Nijmegen: tel. (024) 329 23 80. Persberichten van de Katholieke Universiteit Nijmegen kunnen ook worden geraadpleegd via internet, in de hoofdrubriek "Nieuws" van .