Voedingscentrum
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe eieren in kersttoetjes 20 december

Vrijwel alle Nederlanders weten dat eieren besmet kunnen zijn met de salmonella-bacterie. Toch nemen veel mensen het risico een salmonella-besmetting op te lopen door eieren niet of onvoldoende te verhitten. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum in Den Haag.

Van de eieren die in Nederland verkocht worden, is naar schatting een op de drieduizend besmet met de salmonella enteritidis-bacterie. Dit is een van de meest venijnige salmonella-bacteriën. De eieren die ermee zijn besmet, veroorzaken dertig tot veertig procent van het totale aantal salmonella-besmettingen in Nederland. Jaarlijks worden in totaal ongeveer 50.000 mensen ziek door salmonella-besmetting (alle bronnen). Vooral jonge kinderen, zwangeren, hoogbejaarden en zieken hebben een grotere kans door het eten van besmette eieren een voedselinfectie op te lopen.

Zachtgekookt ei
Met de feestdagen voor de deur wil het Voedingscentrum de aandacht vestigen op het risico dat het gebruik van rauwe eieren met zich meebrengt. In een onderzoek heeft het Voedingscentrum onlangs bijna 2000 consumenten gevraagd naar het gebruik van eieren in verband met de kans op een salmonella-besmetting. Ruim eenderde voorkomt besmetting door het ei helemaal gaar te maken. Zon tien procent daarentegen eet zn ei zachtgekookt, en meer dan de helft halfzacht. Ook maakt ongeveer tien procent van de ondervraagden wel eens een recept met rauwe eieren en snoept bijna de helft van de consumenten van ongebakken deeg of beslag met ei. Verder denkt de helft van de respondenten dat eieren niet in de koelkast bewaard hoeven worden, terwijl dat wel aan te raden is om vermenigvuldiging van de mogelijk aanwezige salmonella-bacterie tegen te gaan.
Besmetting met salmonella kan optreden wanneer rauw ei niet of onvoldoende wordt verhit. Dit is bijvoorbeeld het geval met zachtgekookte en halfzacht gekookte eieren waarbij het eigeel nog vloeibaar is, en bij toetjes als bavarois, Haagse bluf en tiramisu. Ook kan besmetting optreden door een slechte keukenhygiëne, waarbij besmet ei via de handen, het keukengerei, vaatdoekjes of het aanrecht in contact komt met bereid voedsel. De salmonella-bacterie gaat dood bij een temperatuur boven de 70 graden Celcius. Hardgekookte eieren of gerechten met ei die goed verhit worden, zoals cake, soufflé en omelet, leveren dan ook geen risico op.

Voedselinfectie
Een besmetting met salmonella leidt niet per definitie tot voedselinfectie. Als er voedselinfectie optreedt, uit zich dat door diarree, buikpijn, lichte koorts, misselijkheid en overgeven. Bij de meeste mensen houden deze verschijnselen twee tot drie dagen aan. Of iemand ziek wordt, verschilt van persoon tot persoon. Mensen met verminderde weerstand zijn veel gevoeliger voor een besmetting met salmonella. Daarbij gaat het om heel jonge kinderen, zwangere vrouwen, hoogbejaarden en mensen die lijden aan een ziekte die hun weerstand vermindert. Recente salmonella-besmettingen met dodelijke afloop tonen aan dat vooral deze groepen extra voorzichtig moeten zijn met eieren. Als veilig alternatief zijn keukens van instellingen verplicht gepasteuriseerde eiproducten te gebruiken. Voor gewone huishoudens zijn deze producten niet verkrijgbaar.
Onlangs kondigden de ministeries van VWS en LNV aan de verkoop van eieren die zijn besmet met salmonella te gaan verbieden. Het Voedingscentrum ondersteunt dit voornemen.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid.


Noot voor de redactie/