---

Demonstratie tegen oorlog en voor rechtvaardigheid in Nijmegen

Sinds 7 oktober, de start van de bombardementen op Afghanistan, hebben in Nijmegen wekelijks demonstraties plaatsgevonden. Enkele honderden mensen gingen de straat op. Tegen de tweeduizend Nijmegenaren ondertekenden handtekeningenkaarten tegen de oorlog en voor berechting van de betrokkenen bij de aanslagen van 11 september.
Op donderdag 20 december willen we weer de straat op. 19:00 vanaf Koningsplein, in het centrum. We roepen ook jou op aan die demonstratie mee te doen. Een demonstratie tegen de oorlog en voor rechtvaardigheid.
De oorlog tegen en in Afghanistan duurt nog steeds voort. Amerika heeft meermaals aangekondigd de oorlog te willen uitbreiden. Irak en Somalië worden vaak genoemd als doelwit. Rechtvaardigheid houdt niet alleen berechting van terroristen in, maar ook het voor de rechter brengen van anderen die misdaden tegen de menselijkheid begaan, of zij nou uit Afghanistan, Irak, de Verenigde Staten of Nederland komen.
Vrede is niet alleen het ontbreken van een oorlog door bommen, maar ook het ontbreken van armoede en het bestaan van gelijkwaardigheid. Juist in deze tijd tussen Sinterklaas en Kerst willen we wijzen op onze stuitende rijkdom en consumptiedrift tegenover de schrijnende armoede in het zuiden van de wereld. Het is belangrijk te beseffen dat op de dag dat 4.000 mensen stierven in het WTC, wereldwijd een veelvoud stierf door ondervoeding en ziekte en de dag daarvoor en daarna ook. Het bedrag dat door Amerika is gereserveerd voor de oorlog tegen het terrorisme, 100 miljard gulden, is gelijk aan het bedrag nodig voor het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Het is ook belangrijk te beseffen dat het dagelijks bombarderen van een land honderden en mogelijk duizenden doden tot gevolg heeft.
Een andere aanpak van problemen, ook van het terrorisme zoals we dat hebben moeten zien op 11 september, is hard nodig. Het sluiten van coalities met dictaturen, het principe van winst boven mensen en het zuiver nastreven van eigenbelang zal, evenals het voeren van oorlog, de wereld niet veiliger maken. We pleiten dan ook voor een wereld waarin winst voor een kleine groep geen doel kan zijn en oorlog geen middel. En een wereld waarin we werkelijk kunnen beslissen over hoe die ingericht moet zijn. Demonstreer daarom mee, tegen oorlog en armoede en voor rechtvaardigheid en democratie!

---

Nijmeegs platform tegen de nieuwe oorlog
Contact: AKKU: 024-3615477, E-mail: nijmeegsplatform@yahoo.com

_____