Gemeente Capelle a/d IJssel

Politiekeurmerk Veilig Wonen voor Paradijssel

Afgelopen woensdag 12 december onthulde mevrouw J.J. van Doorne, burgemeester van de gemeente Capelle aan den IJssel, een bord waarop staat aangegeven dat de Capelse nieuwbouwwijk Paradijssel is gecertificeerd met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De onthulling maakte deel uit van de feestelijke overdracht van de wijk door de projectontwikkelaar Eurowoningen aan de gemeente. In de afgelopen jaren heeft Eurowoningen bijvoorbeeld de 218 woningen ontwikkeld en gerealiseerd en daarnaast de gehele infrastructuur en het openbaar gebied verzorgd van de wijk Paradijssel. Het resultaat is een groene wijk met veel verschillende woningtypes.

Een brandmelder voor iedere woning
De woningen zijn conform het Politiekeurmerk gebouwd. Ten tijde van de bouw was het hebben van een brandmelder niet verplicht. Inmiddels is het politiekeurmerk aangepast en moet een brandmelder aanwezig zijn. Hoewel de woningen, ondanks het ontbreken van de brandmelder, het predikaat veilige woning hebben, heeft de gemeente gemeend een gebaar naar de bewoners te moeten maken en de nieuwste verplichting aan te reiken. Daarom biedt de gemeente alle bewoners een brandmelder aan.

Gemeente werkt mee aan veilig wonen
In 1997 sloot de gemeente zich aan bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Woningen in buurten die aan bepaalde strenge eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid voldoen, kunnen in aanmerking komen voor dit keurmerk. Het keurmerk garandeert een veilige omgeving in een optimaal beveiligd huis. Het beveiligen van alleen de woning is eigenlijk niet meer voldoende. Ook maatregelen in de woonomgeving zijn nodig. Niet alleen om een inbraak te voorkomen maar ook om overlast, vandalisme en gevoelens van onveiligheid tegen te gaan. Het Politiekeurmerk is dus niet alleen een zaak van de politie. De kracht van het keurmerk ligt vooral in het feit dat verschillende partijen de handen ineen slaan om de buurt veilig te maken en te houden.

(nieuw artikel, wel bij elkaar zetten)
Inbraakpreventie in Capelle, gemeente geeft gratis advies

Het toenemend aantal inbraken in de gemeente Capelle aan den IJssel, is voor de gemeente aanleiding geweest de Service Dienst Werk (SDW), te benaderen, met het verzoek alle woningen van een inbraakpreventie-advies te voorzien.
Het is de bedoeling per wijk/buurt advies uit te brengen en binnen 4 jaar alle woningen van een advies te voorzien. Alle bewoners zullen individueel benaderd worden en kunnen vervolgens met SDW, een afspraak maken. Een medewerker van SDW komt vervolgens langs en brengt schriftelijk een inbraakpreventie-advies uit.

Beveiligen, hoe doe je dat?
Een inbraak in uw woning leidt niet alleen tot het verdwijnen van allerlei bezit-tingen, zoals een filmcamera, een videorecorder en geld. Het brengt ook emo-tio-nele ellende met zich mee. De dief neemt helaas maar al te vaak ook dierbare za-ken mee, waar u soms erg aan gehecht bent. Hoewel de verze-kering de schade meestal vergoedt, zijn veel spullen onvervangbaar. Daar-naast is er bij een in-braak vaak schade aan het huis en blijft u met het onbehage-lijke gevoel ach-ter dat vreemde mensen aan uw spullen hebben geze-ten. U voelde zich al-tijd vei-lig in uw eigen huis en dit ge-voel wordt door een inbraak ern-stig aange-tast.

U hoeft van uw woning niet direct een vesting te maken om dieven af te schrikken. Beveiligen is vaak een zaak van goed organiseren. Goede sloten zijn belangrijk, maar ook bijvoor-beeld het ontbreken van een vluchtweg en goede buitenverlichting. Gebleken is dat een inbraak vaak niet langer duurt dan hoog-uit een half uur. Over het algemeen geldt dat hoe langer iemand er-over doet een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat hij wordt be-trapt.

Voor elk huis een persoonlijk advies
De manier waarop uw woning kan worden beveiligd, hangt af van een aantal zaken. Zo is er een verschil of u in een een-ge-zinswoning of in een appartement woont. Daar-naast maakt het bijvoorbeeld uit of uw wo-ning op de hoek van de straat ligt en /of een mak-ke-lijk be-reikbare ach-tertuin heeft. Het inbraakpreventie-advies heeft als doel u te helpen uw woning moeilijker toegankelijk te maken voor ongewenst bezoek. Het gaat dus in de eerste plaats om het beveiligen van de woning met goed hang- en sluitwerk.

De deskundige van SDW bekijkt samen met u - met inbre-kersogen - welke plaatsen in het huis beter kunnen worden beveiligd. Waar nodig gebeurt dit in overleg met de politie en in geval van een huur-wo-ning in overleg met de eige-naar/verhuurder. De kosten van dit advies worden door de gemeente betaald. Het kost u dus niets en het verplicht u tot niets. U bepaalt uiteindelijk of en welke in-braakwe-ren-de mate-rialen u laat plaatsen of zelf aanbrengt. Het advies voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen Bestaande Bouw. Als de woning aan de eisen van dit keurmerk voldoet, verlenen de meeste verzekeringsmaatschappijen korting op bijvoorbeeld de inboedelverzekering.
Uiteindelijk weegt een investe-ring in een goede beveiliging ruim op tegen heel wat menselijk leed en gevoelens van onveiligheid die het gevolg zijn van een inbraak.

Wilt u niet wachten op de brief waarin het advies wordt aangeboden? Dan kunt u bellen met de SDW, telefoon 010-4564022.