Gemeente Katwijk


* Dualisme: wat betekent dit voor Katwijk?

* Informatiebijeenkomst Startnotitie RijnGouweLijn West in Valkenburg


---

Dualisme: wat betekent dit voor Katwijk?

Katwijk, 20 december 2001

Volgend jaar, op woensdag 6 maart 2002, vinden verkiezingen van de gemeenteraad plaats. De dag erna verandert in alle gemeenten in de manier waarop gemeenten bestuurd worden. Dan wordt namelijk als gevolg van de wet 'dualisering gemeentebestuur' de gemeentewet ingrijpend gewijzigd. Ook in Katwijk heeft de invoering van het dualisme ingrijpende gevolgen voor de verhoudingen tussen de gemeenteraad en het college.

Wat is dualisme?
In het kort betekent dualisme dat de taakverdeling van het college van burgemeester en wethouders en van de gemeenteraad verandert. Het college van burgemeester en wethouders zal zich met name gaan richten op het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad bepaalt de beleidskaders en gaat controleren of het college het wel goed doet.

Heldere taken en bevoegdheden
Op dit moment is de gemeenteraad het hoogste gemeentelijke orgaan. De gemeenteraad bestuurt de gemeente, maar dient ook het bestuur te controleren. Dus eigenlijk controleert de gemeenteraad zichzelf. Dit is een van de problemen van het huidige stelsel, aangezien de taken en bevoegdheden van het college en de raad momenteel door elkaar heen lopen. Zeker voor de burger is vaak niet helder wie nu welke taken en bevoegdheden heeft. De wetswijziging probeert daar een einde aan te maken. Straks zal het college van burgemeester en wethouders van Katwijk expliciet de taak krijgen om de gemeente te besturen. De gemeenteraad dient het college te controleren en kan in grote lijnen aangeven hoe het college de gemeente moet besturen.

Net als de Tweede Kamer
Deze structuur komt u misschien al wel bekend voor. Deze dualistische taakverdeling komt namelijk ongeveer overeen met de Nederlandse regering. Deze bestaat uit de minister-president en de ministers die worden gecontroleerd door de Tweede Kamer.

Kiezen voor een nieuwe raad
U kiest dus straks als kiesgerechtigde inwoner van Katwijk een ander soort gemeenteraad dan in voorgaande jaren het geval is geweest. De raadsleden zullen het besturen van de gemeente in handen leggen van het college van burgemeester en wethouders. Zelf dienen de raadsleden zich te gaan richten op hun controlerende taken. Niet alle gevolgen van de wetswijziging worden na 6 maart 2002 tegelijkertijd ingevoerd. Dit gaat stapsgewijs. Het instellen van bijvoorbeeld een rekenkamer(commissie) die onderzoek kan doen naar de doelmatigheid van collegebeleid wordt wel verplicht gesteld, maar de gemeente krijgt vier jaar de tijd om dit in te voeren.

Meer weten?
De gemeente zal voor de verkiezingen van 6 maart 2002 een aantal belangrijke onderdelen van de invoering van het dualisme nader toelichten. Voor uitgebreide achtergrondinformatie kunt u ook alvast terecht op www.vernieuwingsimpuls.nl.


---

Informatiebijeenkomst Startnotitie RijnGouweLijn West in Valkenburg

Katwijk, 20 december 2001

Maandagavond 7 januari organiseert de Provincie Zuid-Holland een informatiebijeenkomst over de RijnGouweLijn West. Deze avond vindt plaats in de Terp in Valkenburg, van 19.00 tot 22.00 uur. Ook alle inwoners van Katwijk zijn op deze avond van harte welkom. Op de bijeenkomsten is het mogelijk ondersteuning te krijgen bij het leveren van een juiste inspraakreactie.

RijnGouweLijn: light rail van Gouda naar de Kust De RijnGouweLijn is de geplande light-railverbinding van Gouda via Alphen en Leiden naar Katwijk en Noordwijk. Light rail houdt het midden tussen trein en tram. Voor het westelijke traject vanaf het Transferium in Leiden tot aan de kust onderzoekt de Provincie de verschillende mogelijke tracés. De gemeenten Leiden, Rijnsburg, Oegstgeest, Valkenburg, Katwijk en Noordwijk krijgen hiermee te maken.

Tussen Gouda en Leiden Lammenschans wordt gebruik gemaakt van het bestaande spoor. Vanaf Alphen aan den Rijn tot aan Leiden Lammenschans is in de toekomst sprake van samengebruik van light-railvoertuigen en 'gewone' treinen. Vanaf Leiden Lammenschans tot Katwijk en Noordwijk is nieuw spoor nodig. Naar de mogelijkheden hiervan wordt onderzoek gedaan en moeten allerlei wettelijke procedures worden gevolgd. Als het goed gaat, kan vanaf 2005 met de aanleg van de lijn begonnen worden.

Tracédeel Katwijk
Het tracédeel RijnGouweLijn West loopt vanaf het transferium 't Schouw in Leiden naar Katwijk en Noordwijk. Dit tracé is nog niet precies bekend. Hiervoor wordt eerst een onderzoek verricht naar de mogelijkheden, en vervolgens naar de milieu-effecten van de mogelijke tracés: een gecombineerde Tracénota/ Milieu-effectrapportage (MER). In juli 2003 zijn de resultaten hiervan bekend.

Inspraak
Onlangs is de Startnotitie over de RijnGouweLijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld ten behoeve van de inspraak. De notitie ligt tot 21 januari 2002 voor iedereen ter inzage in gemeentehuizen, bibliotheken of bij de provincie. Tot die tijd is het mogelijk schriftelijk een inspraakreactie te geven. Deze reacties kunnen gestuurd worden naar: Provinciale Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag, o.v.v. RijnGouweLijn West.