Ministerie van Financien

Persbericht

No01 /346
Den Haag
20 december 2001

Antwoorden van de minister van Financiën op vragen van het lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Crone over het gebruik van de euro

Vraag 1
Kent u de berichten "Gebruik euro na vrijdag", "Euro al na vrijdag te gebruiken" en "Euro komt vrijdag uit de 'illegale sfeer' "?

Antwoord vraag 1
Ja.

Vraag 2
Vindt u, net als uw Thesaurier-Generaal C. van Dijkhuizen, dat het voortijdig in omloop brengen van de euro "leuk" is?

Antwoord vraag 2
De berichten (gebaseerd op dezelfde journalistieke bron) zijn een niet correcte weergave van een persbriefing van 12 december jl. Ten onrechte wordt het beeld geschetst dat de thesaurier-generaal het vroegtijdig circuleren (voor 1 januari) van euro's aanmoedigt. Het tegendeel is het geval.

Vraag 3
Deelt u de mening, dat hiermee burgers worden aangemoedigd om de euro voortijdig als betaalmiddel te gaan gebruiken omdat het "leuk" is?

Vraag 4
Vindt u het ook leuk als middenstanders echt euro-aanbiedingen gaan doen en zo het vroegtijdig betalen met euro's uitlokken?

Vraag 5
Is dit een acceptabele beleidswijziging van uw ministerie?

Vraag 6
Zo ja, wordt er dan niet met twee maten gemeten omdat supermarkten via een kort geding zijn aangepakt voor het voortijdig in omloop brengen van de munten?

Vraag 7
Deelt u de mening dat dit beleid volkomen in strijd is met het beleid dat tot nu toe is gevoerd?

Vraag 8
Betekent het toestaan van vroegtijdig gebruik van de euromunten dat winkeliers de biljetten waarmee ze vanaf 17 december worden bevoorraad dan ook vroegtijdig in omloop mogen brengen als zij dit "leuk" vinden?

Vraag 9
Gaat u in Nederland nu dan toch toestaan dat er wordt gefrontload omdat het "leuk" is?

Antwoord vraag 3 t/m 9
Er is geen sprake van een beleidswijziging. De euro is pas wettig betaalmiddel vanaf 1 januari 2002. Voortijdige circulatie op grote schaal van euro's levert, omdat men niet is voorbereid op het innemen van euro's voor 1 januari,  problemen op voor het grootwinkelbedrijf en andere toonbankinstellingen. Bovendien is het verwarrend voor het publiek. Euromunten worden vanaf 14 december onder het publiek verspreid ter gewenning, maar zijn niet bedoeld om nu al uit te geven. Leuke acties van individuele winkeliers de komende twee weken met euromunten kunnen derhalve niet op mijn sympathie, noch op die van de thesaurier-generaal of detailhandelsorganisaties of de Consumentenbond rekenen. Niet voor niets is besloten om de periode van dubbele circulatie zo kort mogelijk te houden. Het is ook mede om deze reden dat ik mij ben blijven verzetten tegen het voortijdig (voor 1 januari) onder het publiek verspreiden van eurobiljetten. Dit laatste is ook strafbaar, en hiertegen zal worden opgetreden.

Vraag 10
Gaat u nu nog meer beleid veranderen omdat het "leuk" is?

Antwoord vraag 10
Het regeerakkoord geeft daar geen ruimte voor.

Woordvoerder: Jeroen Sprenger