Ingezonden persbericht


D14 nl, voor een ander Europa
p/a J. v. Lennepkade 255
1054 ZC Amsterdam
tel: 020/689 75 55


-Persbericht-

POLITIE PROBEERT 'ANTI-GLOBALISTEN'

IN KAART TE BRENGEN
SP STELT VRAGEN IN DE TWEEDE KAMER

Op 14 december demonstreerden 30.000 mensen in Brussel voor een ander Europa, waaronder honderden die uit Nederland met de bussen van D14 naar Brussel waren gereisd. Op dezelfde dag benaderde de politie in Groningen het busbedrijf waarvan D14 twee bussen had gehuurd. De politie heeft de directeur en aanwezige medewerkers van het bedrijf ondervraagd. Zij wilde de exacte namen van de organisatoren weten en informeerde naar de passagiers en de organisaties die in de bus zaten. Aangezien er vanuit Nederland bussen vertrokken uit een tiental steden, zou het goed kunnen dat er elders dezelfde taferelen zich hebben afgespeeld.

D14-Nederland, een breed samenwerkingsverband van meer dan 30 maatschappelijke en politieke organisaties, is verbolgen over deze gang van zaken. Naar onze mening kan dit geen initiatief van de lokale politie zijn geweest, maar zelfs dan blijft dit weerzinwekkend. De Socialistische Partij heeft ondertussen aangegeven hierover vragen te zullen stellen in de Tweede Kamer.

Dit incident staat niet op zichzelf. In het afgelopen jaar hebben Europese landen alles in het werk gesteld om de groeiende beweging tegen de neo- liberale globalisering te criminaliseren. Overheden gebruiken nu ook de tragedie van 11 september om versneld burgerrechten af te breken onder het mom van 'terrorismebestrijding'. Onder deze noemer wordt nu ook de 'anti- globaliseringsbeweging' geconfronteerd met repressieve maatregelen en uitbreiding van de bevoegdheden van politie en de BVD. In een brief aan de Tweede Kamer (Terroristische aanslagen in de Verenigde Staten; 27925 nr.21) schrijft de regering: "Recent is een aanvang gemaakt met de oprichting van een Landelijk Coördinatiepunt Openbare Orde bij het KLPD. De aanleiding hiervoor lag met name in de toegenomen anti-globaliseringstendensen in relatie tot (potentiële) openbare ordeverstoringen."

Reageren met beperking van vrijheden en politieoptreden vergroot de kloof tussen de regering en een toenemend aantal mensen dat de neoliberale globalisering afkeurt. Het slachtoffer van deze praktijken is de democratie. Waakzaamheid is geboden om onze democratische rechten zoals vrijheid van organisatie en manifestatie te vrijwaren.