Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

ROB : Politiek kan beter gebruik maken van adviesraden.

Politiek kan beter gebruik maken van adviesraden.

De Raad voor het openbaar bestuur is van oordeel dat het primaat van de politiek in het kader van strategische advisering tot op heden onvoldoende uit de verf is gekomen. Dat kan in het vervolg beter indien de adviesraden zelf scherper de dilemma s schetsen waardoor de politiek duidelijker tot keuzes worden gedwongen. Dat kan doordat de Tweede Kamer meer gebruik maakt van haar bevoegdheid zelfstandig advies te vragen. En dat kan ook doordat ministers zich actiever bemoeien met de totstandkoming van werkprogramma s en meer politiek gevoelige adviesaanvragen indienen.

Dit stelt de Raad voor het openbaar bestuur in een ongevraagd advies naar aanleiding van het verschijnen van het door BZK opgestelde evaluatierapport 'De staat van advies'. De Raad betreurt het dat dit evaluatierapport nauwelijks een aanzet biedt voor een fundamentele discussie over het functioneren van het adviesstelsel in het geheel.

Bij de herzieningsoperatie werd beoogd een sectoroverstijgend adviesstelsel. Deze ambitie is te hoog gegrepen gebleken. Zolang de adviesraden moeten opereren in een sectoraal verkokerde omgeving wordt het moeilijk van de adviesraden een bovensectorale oriëntatie te verwachten. De Raden kunnen ook gevraagd worden over vraagstukken van de korte termijn te adviseren. Van eenmalige adviescommissies moet alleen gebruik worden gemaakt als daartoe een evidente noodzaak aanwezig is. De minister van BZK kan in dit verband een actiever toetsende rol spelen.
Benoemingen van raadsleden waarbij de politieke kleur van de leden een doorslaggevende rol speelt wijst de Raad af. Juist ook door buiten de partijpolitieke kaders te zoeken wordt de 'visvijver' voor nieuwe leden vergroot en wordt het ook makkelijker vrouwelijke kandidaat-leden te vinden en kandidaten uit minderheidsgroepen.

Den Haag, 20 december 2001.

Het advies is verkrijgbaar bij het secretariaat van Rob, Postbus 20011, 2500 EA Den Haag. Bezoekadres Kalvermarkt 53, Den Haag, Telefoon 070-4267540.
De tekst van het advies is ook te raadplegen en te downloaden vanaf de website van de Raad: www.rfv.nl

20 dec 01 14:46