Gemeente Deventer

Buurt aan zet

Minister Van Boxtel honoreert wijkagenda's Binnenstad en Rivierenwijk/Bergweide

De minister voor grotesteden- en integratiebeleid heeft de aanvraag van de gemeente voor extra investeringen in de Binnenstad en Rivierenwijk/Bergweide goedgekeurd. Deventer krijgt daarom voor 2002 en 2003, 2,5 miljoen gulden van het rijk voor veiligheid, leefbaarheid en integratie. De gemeente verhoogt dit bedrag zelf met 1,25 miljoen gulden.

Voor het indienen van de aanvraag 'Buurt aan Zet' heeft de gemeente, op grond van de voorlopige resultaten van de monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2000, gekozen voor Rivierenwijk/ Bergweide en de Binnenstad. Deze twee wijken bleken op belangrijke indicatoren voor veiligheid en leefbaarheid vaak slechter te scoren dan gemiddeld in de stad.

Wijkagenda

De afgelopen twee maanden is in deze twee wijken hard gewerkt aan het formuleren van een wijkagenda: in bijeenkomsten met bewoners, ondernemers en instellingen is vastgesteld welke problemen de bewoners in hun wijk het meest dringend vonden. Die zijn verdeeld in verschillende ?soorten? problemen: verkeer, de fysieke kwaliteit van de woonomgeving (bijvoorbeeld afval, graffiti), de sociale kwaliteit of de in de buurt aanwezige voorzieningen.

Plan van aanpak

Nu de aanvraag is goedgekeurd, is de volgende stap het maken van een plan van aanpak. Wat gaan we precies doen om de problemen aan te pakken? De minister wil overigens deze plannen van aanpak (inclusief een begroting) nog apart bekijken.