Gemeente Nieuwegein

Regels rond uitritten Symfonielaan
Sinds de reconstructie van de Symfonielaan in Nieuwegein is er onduidelijkheid over wat eigenlijk precies een uitrit is én over de voorrangsregels bij uitritten. Omdat deze onduidelijkheid tot gevaarlijke situaties kan leiden, staan de voorrangsregels bij uitritten hieronder nog eens op een rij.

In Nederland zijn een aantal verkeersregels binnen de bebouwde kom behoorlijk gewijzigd. De bromfietsers rijden op de rijbaan en op gelijkwaardige kruisingen hebben bestuurders van rechts voorrang. Ook komen er steeds meer 30 km/uur gebieden. De overgang tussen de 50 km/uur weg en een (toekomstige)30 km/weg wordt steeds meer gemaakt met een uitrit. Een voorbeeld daarvan is de aansluiting van de Harmonielaan op de Symfonielaan. In 30 km/uur gebieden of woonerven zijn uitritten te vinden als overgang tussen parkeerterreinen / eigen terreinen en de weg.

Wat is een uitrit?
Een uitrit is eigenlijk niets anders dan een doorlopend verhoogd trottoir, eventueel met een parallellopend (brom)fietspad dat geschikt is om er met een auto, bromfiets of fiets haaks overheen te rijden. Op de uitrit hebben de rechtdoorgaande voetganger of fietser altijd voorrang. Naast het duidelijk maken van het verschil tussen 50 en 30 km/uur, functioneert de uitrit ook als snelheidsremmer. Dit is veiliger.

Door drie kenmerken is een uitrit altijd herkenbaar. De uitrit:
· ligt direct naast de doorgaande rijbaan;

· ligt hoger dan de doorgaande rijbaan;

· heeft een op- en afrit, bij voorkeur met blokken.
Andere veel voorkomende kenmerken zijn:

· in de uitrit kan een fietspad zijn opgenomen;
· het verhardingsmateriaal is bij voorkeur gelijk aan het aansluitende trottoir en in ieder geval herkenbaar als trottoir;
· er zijn geen voorrangsborden of haaientanden aanwezig, noch op de uitrit noch langs de hoofdrijbaan;

· op een uitrit staan geen verkeerslichten.
De Nederlandse gemeenten hebben enige vrijheid bij de vormgeving en toepassing van uitritten. Ook zullen oude uitritten er wel eens wat anders uitzien dan recent aangelegde uitritten. U zult als weggebruiker dus uitritten tegenkomen die enigszins verschillen, maar zeker de ligging direct naast de doorgaande rijbaan en het hoogteverschil zijn duidelijk herkenbaar.

Dus
Bij een uitrit heeft verkeer over de doorgaande weg altijd voorrang. Verkeer dat uit de zijstraat komt, bijvoorbeeld uit de Harmonielaan, geeft dus altijd voorrang aan voetgangers, fietsers, bromfietsers en autoverkeer. Verkeer dat vanaf de hoofdrijbaan afslaat naar de zijstraat, bijvoorbeeld van de Symfonielaan naar de Harmonielaan, geeft eveneens voorrang aan rechtdoorgaande voetgangers en fietsers op de uitrit.


---

Invoerdatum 20-12-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein