PRICEWATERHOUSECOOPERS

Omzet PwC in boekjaar 2001 USD 22,3 miljard


-PERSBERICHT-

Amsterdam, 20 december 2001

PricewaterhouseCoopers boekt in boekjaar 2001
omzet van USD 22,3 miljard

PricewaterhouseCoopers heeft gedurende het boekjaar eindigend op 30 juni 2001 een wereldwijde omzet van USD 22,3 miljard geboekt. Dit is een toename van 7,6% ten opzichte van het vorige boekjaar (USD 20,7 miljard), uitgedrukt in de onderliggende plaatselijke valutas.

We kunnen wel zeggen dat de economische omstandigheden en het wereldwijde klimaat in het algemeen ons het afgelopen jaar voor flinke uitdagingen hebben geplaatst, aldus de nieuwe CEO van PricewaterhouseCoopers, Samuel A. DiPiazza,Jr. 'Toch is het zeer bemoedigend om te zien dat onze activiteiten op het gebied van assurance, belastingadvies, corporate finance en recovery met bijna 10% zijn gegroeid. Dit zijn onze kerncompetenties die na de beoogde afsplitsing van de consultancy-diensten tot het dienstenpakket van PricewaterhouseCoopers zullen blijven behoren.

De voorzitter van de Raad van Bestuur in Nederland, Willem Bröcker voegt hieraan toe: De omzet van PricewaterhouseCoopers in Nederland is over het afgelopen boekjaar met ruim 11% tot EURO 820.9 gestegen. Deze groei is in lijn met de groei in geheel Europa. Het sterk veranderende economische klimaat heeft zich als eerste in Amerika gemanifesteerd en dat zien we terug in de lagere omzetgroei in de V.S. In de loop van dit jaar zijn de economische omstandigheden in Europa aanzienlijk verslechterd. Onze cliënten anticiperen daarop, maar werken er tegelijkertijd aan optimaal toegerust te zijn als straks het tij keert en de wereldeconomie weer aantrekt.

Assurance and Business Advisory Services (ABAS) nam wereldwijd USD 8,7 miljard van de omzet voor zijn rekening, een toename van 7,4% uitgedrukt in de onderliggende plaatselijke valutas. Terwijl de neergaande economische tendens met name Amerika en Europa de groeicijfers drukte, hebben opkomende economieën in veel andere delen van de wereld, waaronder China, Indonesië en Midden- en Oost-Europa, de groei juist sterk aangewakkerd.

De belastingadviespraktijk heeft het in het boekjaar 2001 zelfs uitzonderlijk goed gedaan en vertoont voor het derde achtereenvolgende jaar dubbele groeicijfers. De wereldwijde omzet steeg tot USD 4,4 miljard, een stijging van 14,7% ten opzichte van het vorig jaar, uitgedrukt in de onderliggende plaatselijke valutas. Deze aanhoudende groei weerspiegelt de kracht van het cliëntenbestand en van de klantrelaties op dit terrein, maar is ook een maat voor de grote vraag naar diensten op belastinggebied, vooral in een internationale context.

PwC Consulting was goed voor USD 6,7 miljard aan inkomsten, een toename van 3,6% uitgedrukt in de onderliggende plaatselijke valutas. De ingrijpende gevolgen van de economische stagnatie in de Verenigde Staten vooral in de technologiesector en van de beperkende regelgeving die de onafhankelijkheid van accountants moet garanderen, hebben deze Service Line sterk onder druk gezet. Desalniettemin vertoonde de markt een sterke groei in meerdere cruciale segmenten, waaronder gegevensopslag, klantenbeheer (waarvan de omzet tot boven de USD 1 miljard is gestegen) en business-to-extended-enterprise (B2E, ofwel zakelijke diensten aan grote ondernemingen met een verspreid personeelsbestand). In dit laatste segment zijn nieuwe contracten getekend met Hewlett-Packard, Ford en Palm.

Corporate Finance and Recovery (CFR) heeft een omzet van USD 1,4 miljard gegenereerd: 1,6% minder dan het vorig jaar. CFR, vertoonde buiten de Verenigde Staten een sterke groei in alle producten, met name in Business Recovery Services. Die groei werd echter tenietgedaan door conflicten en beperkende regelgeving in de Verenigde Staten, waar met name de divisies Dispute Analysis & Investigations, Corporate Value Consulting (CVC) en Corporate Finance onder hebben geleden.

Aan het eind van het jaar werd de Amerikaanse CVC-praktijk verkocht aan Standard & Poors, en werd de zakenbank Shattuck Hammond, specialist in de gezondheidszorgsector, via een management buyout afgestoten. Deze activiteiten brachten in 2001 nog een gezamenlijke omzet van USD 115 miljoen binnen. Na de herstructurering eerder dit jaar heeft CVC haar wereldwijde activiteiten samengevoegd in CFR, zodat beide gezond kunnen blijven groeien en hun marktaandeel onafhankelijk van de conjunctuur kunnen handhaven.

Global Human Resource Solutions (GHRS) registreerde een omzet van USD 554 miljoen. De vraag naar diensten bleef weliswaar groot, maar de groei werd gehinderd door de onafhankelijkheidsregels van de SEC (Securities and Exchange Commission). Die regels beperkten deze Service Line in haar mogelijkheden tot het aangaan van strategische samenwerkingsverbanden en het verbreden van het assortiment uitbestedingsdiensten voor HR.

De Amerikaanse tak van GHRS, Unifi, zal worden verkocht aan een 100% dochter van Mellon Financial Services, een toonaangevende financiële dienstverlener. PricewaterhouseCoopers blijft echter in de Verenigde Staten sterk aanwezig in de activiteiten van Human Resource Consulting (HRC), voornamelijk via de belastingadviespraktijk.

Business Process Outsourcing (BPO), ten slotte, meldde een groei van maar liefst 166,2% ten opzichte van het vorig jaar, tot USD 563 miljoen. Deze groei is te danken aan zowel contracten met nieuwe cliënten als aan de uitbreiding en verlenging van bestaande contracten.

Uitgesplitst naar geografisch gebied bedroeg de omzetgroei 2,3% in Noord-Amerika (tot USD 10,1 miljard), 3,1% in Zuid-Amerika (tot USD 821 miljoen), bijna 18% in Azië/Verre Oosten (tot USD 2,4 miljard), en 12% in Europa/Midden-Oosten/Afrika (tot bijna USD 9 miljard).

PricewaterhouseCoopers is voor omstreeks 60% van haar omzet afhankelijk van andere valutas dan de Amerikaanse dollar. Door de groei uit te drukken in plaatselijke valutas ontstaat er een beter beeld van de prestaties in de landen waar de omzet wordt gegenereerd en de winst wordt uitgekeerd.