Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Goed beheer en onderhoud voorkomt legionella in airco

Nr. 2001/226
20 december 2001

Goed beheer en onderhoud voorkomt legionella in airco

Goed beheer en onderhoud zijn van groot belang om de groei en de verspreiding van de legionellabacterie in industriële koeltorens en de airconditioning te voorkomen. Ook het ontwerp van dit soort installaties kan een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van legionella. Begin 2002 gaat de arbeidsinspectie controleren of werkgevers voldoende doen tegen de groei en verspreiding van legionella in deze systemen.

Dit staat in een brief die staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aan de Tweede Kamer heeft verzonden, samen met het rapport Omvang en preventie van vermeerdering van legionella in koeltorens en
luchtbehandelingsapparatuur van het Kiwa. Daarnaast heeft Hoogervorst de resultaten van een onderzoek van de arbeidsinspectie naar de aanwezigheid van luchtbehandelingsapparatuur in Nederlandse bedrijven aan de Tweede Kamer aangeboden.

Met name de koeltorens die alleen voor de airconditioning worden gebruikt, kunnen volgens de onderzoekers een risico vormen bij de groei en de verspreiding van de legionellabacterie. In mindere mate geldt dit voor bepaalde typen luchtbevochtigingssystemen die bij airconditioning gebruikt worden. In Nederland zijn koeltorens of luchtbevochtigingssystemen tot nog toe nooit aangewezen als bron van een uitbraak van legionella, maar in het buitenland was dit wel het geval. Volgens het onderzoek van de arbeidsinspectie beschikt 14 procent van de Nederlandse bedrijven over airconditioning, industriële koeltorens of andere systemen waarbij gekoeld wordt met water. Het gaat meestal om grote bedrijven.

Ook meldt de arbeidsinspectie, dat airconditioningssystemen en koeltorens die in de industrie worden gebruikt, in 40 procent van de gevallen op de aanwezigheid van legionella worden gecontroleerd; 67 procent wordt regelmatig schoongemaakt. Slechts eenderde van de bedrijven heeft de installaties opgenomen in de wettelijk verplichte beschrijving van de risicos binnen het bedrijf.

Naar aanleiding van de resultaten van de onderzoeken wil staatssecretaris Hoogervorst in beleidsregels vastleggen hoe werkgevers door het ontwerp, het beheer en het onderhoud van deze installaties legionella kunnen voorkomen.

Verder meldt Hoogervorst in zijn brief dat uit de voorlopige conclusies van een onderzoek van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer blijkt dat het risico op besmetting door legionella in rioolwaterzuiveringsinstallaties gering is. Desondanks zullen werkgevers in de branche aan de hand van de bevindingen nagaan op welke manier ongunstige situaties kunnen worden verbeterd. Het definitieve rapport komt begin 2002 beschikbaar.

De volledige tekst van de brief van staatssecretaris Hoogervorst aan de Tweede Kamer staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de linker knoppenbalk).

Het onderzoek Omvang en preventie van vermeerdering van legionella in koeltorens en luchtbehandelingsapparatuur van het Kiwa is verschenen in de Elsevierreeks en kost 63 gulden. ISBN: 90 5749 837 5. Telefonisch te bestellen op nummer: 0314-358358.

Het onderzoek Legionella van de Arbeidsinspecties is telefonisch te bestellen bij de informatietelefoon van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op nummer: 0800-9051.

20 dec 01 17:01