Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=424447


---

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

20 december 2001

Minister Herfkens zegt 150 miljoen gulden toe in succesvolle strijd tegen polio

Minister Herfkens voor ontwikkelingssamenwerking draagt een bedrag van 150 miljoen gulden bij aan de polio-uitroeiingscampagne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In de strijd tegen polio is in het laatste decennium veel vooruitgang geboekt. In 1988 werden nog 350.000 gevallen van polio vastgesteld tegen 2.880 in het jaar 2000 en zijn inmiddels bijna alle kinderen gevaccineerd door middel van wereldwijde vaccinatieprogramma's.

De bijdrage van Nederland is erop gericht om de WHO te helpen ook in de resterende 20 landen waar polio nog bestaat, via intensieve huis-aan-huis campagnes het aantal poliogevalllen tot nul te reduceren. Daarna zullen nog een aantal jaren strikte controles moeten plaatsvinden, waarbij vaccinaties zullen worden voortgezet via reguliere vaccinatieprogramma's. Bij succesvol verloop kan in 2005 de wereld polio-vrij worden verklaard en kunnen op termijn de poliovaccinaties worden afgeschaft, hetgeen een jaarlijkse besparing van 1,5 miljard dollar oplevert.

In 2000 en 2001 heeft Nederland 126 miljoen gulden bijgedragen aan het polioprogramma van de WHO en een bedrag van 80 miljoen aan de overige activiteiten van de WHO gericht op armoede gerelateerde gezondheidsproblemen als tuberculose, malaria, gezondheid van moeder en kind en adolescenten, reproductieve gezondheidszorg, en het ontwikkelen en versterken van gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden.