20/12/01/N

Nieuw succes voor Electrabel in Duitsland:

Partnerschap met Stadtwerke Gera vandaag ondertekend

Gera - Brussel, 20 December 2001 · Zowat één jaar na het eerste succes van Electrabel in Duitsland, waar in Saarland een nauwe samenwerking met Stadtwerke Saarbrücken tot stand kwam, sluit Electrabel nu ook in het oosten van Duitsland een partnerschap af met Stadtwerke Gera. Tijdens een korte plechtigheid in het stadhuis van Gera ondertekenden Ralf Rauch, Oberbürgemeister van Gera, dr. Norbert Vornehm, voorzitter van Stadtwerke Gera en Alfred Hofman, Regional Manager North-east Europe van Electrabel verschillende overeenkomsten.

Na goedkeuring door de raad van toezicht van Stadtwerke Gera neemt Electrabel een participatie van 49,9% in de vennootschap Energieversorgung Gera GmbH (EGG), die instaat voor het beheer van de distributie en de verkoop van elektriciteit, warmte en aardgas in Gera alsook 49,9 % in de onderneming Kraftwerke Gera GmbH (KWG), die in Gera twee centrales uitbaat. Electrabel betaalt 44 miljoen euro voor deze participaties. Verkoper is Stadtwerke Gera AG, die de overige 50,1% van de aandelen in handen heeft.

Met 134 medewerkers verzorgt EGG de jaarlijkse distributie en verkoop van zowat 300 GWh stroom aan 77 000 afnemers in Gera en omstreken evenals de districtverwarming van 1 100 klanten. Bovendien levert EGG jaarlijks een volume van 450 GWh aardgas aan 17 000 klanten en leveranciers en bevoorraadt ze KWG met 1 250 GWh aardgas als brandstof voor de centrales. EGG beheert een stroomnet van 1 100 km, een gasnet van 300 km en een warmtenet dat 100 km bestrijkt.

KWG exploiteert met 49 medewerkers een WKK-centrale (76 MWel en 140 MWth) en een piekbelastingseenheid (150 MWth), die beide in 1996 werden gebouwd. KWG verkoopt de geproduceerde stroom en warmte aan EGG.

Met haar 115 000 inwoners is Gera een van de tien grootste steden in het oosten van Duitsland. De stad is gelegen in Thuringen, dicht bij de grens met Saxen. Beide Oost-Duitse Lander realiseerden na de Duitse éénmaking de grootste economische ommezwaai in Oost-Duitsland. Verschillende regionale knooppunten met ruim 90 000 inwoners zoals Leipzig, Halle, Jena, Erfurt, Zwickau en Chemnitz bieden, in een straal van 100 km rond Gera, een aantrekkelijk marktpotentieel.

Dit partnerschap met Stadtwerke Gera via een participatie in EGG en KWG is de eerste investering van Electrabel in het voormalige Oost-Duitsland. De Oost-Duitse "Stadtwerke" werden tijdens de afgelopen tien jaar opgericht en ontwikkelden zich als nieuwe marktspelers. Hun bereidheid om de eigen kracht als lokale speler te combineren met de knowhow van een toonaangevende Europese energieonderneming biedt Electrabel dan ook een voortreffelijke uitgangspositie om in de toekomst nog ruimere samenwerkingsverbanden te sluiten.

"Deze nieuwe samenwerking met Electrabel versterkt de positie van EGG in de geliberaliseerde elektriciteitsmarkt. Dankzij de samenwerking tussen EGG en Electrabel zullen we de regionale verkoopsactiviteiten verder ontwikkelen. In parallel verwachten we tevens een positief effect dankzij de verankering van de centrales van Gera in het Europese productiepark van Electrabel" , benadrukte dr. Norbert Vornehm van Stadtwerke Gera.

Electrabel behoort in Europa tot de kopgroep van de energieondernemingen en is marktleider in de Benelux. Zij grijpt de opening van de elektriciteitsmarkt aan om haar aanbod van energieproducten en -diensten uit te bouwen over heel Europa. Electrabel is in Duitsland actief in haar drie basisactiviteiten m.n. in de verkoop van elektriciteit, aardgas, en aanverwante energieproducten en -diensten zowel rechtstreeks aan de grote industriële klanten als in samenwerking met locale partners aan KMO's en residentiële klanten, in de productie van elektriciteit en in de trading op de verschillende energiemarkten.

"Deze samenwerking met Stadtwerke Gera past precies in onze benadering om een netwerk van locale partnerschappen uit te bouwen om zo niet enkel energie maar ook producten en diensten aan te bieden met een aanbod dat steunt op nabijheid en kwaliteit en dat afgestemd is op de verwachtingen van de verschillende klanten", onderstreepte Alfred Hofman van Electrabel.

Electrabel maakt deel uit van Tractebel, een wereldwijde onderneming voor energie en energie- en industriële diensten. Tractebel is de energiepool van Suez. Dit biedt perspectieven voor de ontwikkeling van een nauwere samenwerking in de andere activiteitsdomeinen van de groep.

Contacten:

Françoise ( +32 2 518 E-mail: Vanthemsche 61 24 francoise.vanthemsche@electrabel.com

Investor relations :

Patrick H. De Vos ( +32 2 518 E-mail: patrick.devos@electrabel.com 65 90

http://www.electrabel.com