Aedes

Opzegtermijn energielevering gehandhaafd

20 december 2001

Woningcorporaties en verzorgings- en verpleeghuizen die nu klant zijn bij Essent en Eneco zijn gebonden aan hun huidige opzegtermijn van zes maanden en zullen energie af moeten nemen totdat hun contract is afgelopen. Zij kunnen pas vanaf 1 april 2002 gebruik maken van een nieuwe energieleverancier die hen goedkoper stroom kan leveren. Dit heeft de rechter vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de brancheorganisaties Aedes en Arcares.

Aedes en Arcares eisten vorige week dat een opzegtermijn van zes maanden onredelijk was om vanaf 1 januari 2002 gebruik te maken van de liberalisering van de zakelijke energiemarkt. Zij vonden dat de contractsvoorwaarden waren vastgesteld in een monopolistisch tijdperk waar de klant geen keuzemogelijkheden had. De rechter besloot echter dat niet de hoofdkantoren van Essent en Eneco moesten worden gedaagd maar de lokale kantoren. In het belang van duidelijkheid voor alle partijen heeft de president van de rechtbank de zaak toch inhoudelijk beoordeeld. De argumenten van Aedes en Arcares om per 1 januari over te kunnen stappen naar een nieuwe leverancier werden echter door hem verworpen.

Aedes en Arcares zullen deze uitspraak respecteren en niet in hoger beroep gaan, dit vanwege de tijd die dat in beslag zal nemen. Een belangrijk doel is voor de brancheorganisaties bereikt en dat is duidelijkheid over de opzegtermijnen. Ook is er nu duidelijkheid voor veel andere zakelijke afnemers die klaagden over tegenwerking door de traditionele leveranciers bij het opzeggen van het contract.

Opvallend blijft nog steeds dat een aantal lokale dochterbedrijven van Essent en Eneco wel schriftelijk instemmen met opzegging per 1 januari 2002, terwijl er een opzegtermijn van zes maanden in de voorwaarden staat vermeld. Dit zijn tegenstrijdige berichten op lokaal niveau die bij veel zakelijke afnemers de verwarring niet zullen wegnemen. Andere energieleveranciers, zoals de Remu, hebben geen problemen met een kortere opzegtermijn.

De uitspraak heeft overigens geen gevolgen voor de energielevering aan woningcorporaties en verzorgingshuizen. Zij zullen in het eerste kwartaal hun energie blijven afnemen van de bestaande energieleveranciers en vanaf 1 april overstappen naar Spark Energy. Het is teleurstellend dat woningcorporaties en verpleeg- en verzorgingshuizen een korting van zo'n 800.000 gulden mislopen door deze uitspraak.