Politiebericht Venlo 20-12-2001
Mediaberichten donderdag 20 december 2001 / 16:00 uur

WEERT - 11 Arrestaties in drugsonderzoek

WEERT - De politie in Weert heeft in de afgelopen maanden in twee afzonderlijke onderzoeken acht mannen en drie vrouwen, allen uit Weert, aangehouden. Tegen drie andere mannen wordt proces-verbaal opgemaakt. Betrokkenen worden verdacht van diverse strafbare feiten zoals handel in drugs, bedreiging en een poging tot doodslag.

Slikken

De eerste zaak kwam aan het rollen toen op 22 oktober op Schiphol twee mannen uit Weert (25 en 30 jaar oud) werden aangehouden. Het tweetal had bij inreis in Nedserland bolletjes cocaïne (1.100 gram in totaal) geslikt. Dat bleek bij een controle op Schiphol. Een 40-jarige man die samen met de twee anderen Nederland binnenkwam, werd eveneens aangehouden in verband met betrokkenheid bij de invoer van die partij cocaïne. Deze man staat bekend als cocaïnehandelaar in Weert. Bij een onderzoek zijn woning werd nog eens 70 gram cocaïne gevonden. Het onderzoek wees uit dat de man diverse mensen voor zich liet dealen, waaronder een 58-jarige inwoonster van Weert (schoonmoeder van de 40-jarige verdachte). Zij is na aanhouding en verhoor weer in vrijheid gesteld. Zij wordt verdacht van handel in cocaïne vanuit haar woning. De drie mannen moeten zich op 22 januari verantwoorden voor de rechtbank in Roermond. Omdat de 25-jarige verdachte, die bij zijn moeder inwonend is, overlast veroorzaakte, is hun huurcontract inmiddels beëindigd. De overlast bestond eruit dat gebruikers veel in die woning verbleven en daarmee overlast veroorzaakten.

Heroïnehandel

Een tweede onderzoek wees uit dat de heroïnehandel in Weert voor ± 75% in handen bleek te zijn van een 40-jarige (andere) inwoner van die stad. De man en zijn 39-jarige vriendin werden op 14 november in een woning aan de Gruttolaan in Weert aangehouden. Het tweetal bleek 50 gram heroïne in bezit te hebben. Het onderzoek wees uit dat de man al vanaf begin 2000 zich bezig hield met de handel in heroïne in het Weertse. Daarbij maakte hij gebruik van lokale dealers; de politie heeft er zeven opgespoord en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Van de zeven werden er vier aangehouden en in bewaring gesteld. De andere drie zijn voor hun aandeel verhoord. De politie heeft vastgesteld dat het aantal gebruikers in Weert waaraan heroïne werd verkocht, ruim veertig bedroeg.

Gewelddadig

Met de aanhouding van een 25-jarige inwoner van Breda is ook de ernstige mishandeling van een 28-jarige Weertenaar gedeeltelijk opgelost. Het slachtoffer werd op 24 september op de Serviliusstraat in Weert door twee mannen (waaronder de 25-jarige man uit Breda) zodanig mishandeld dat het slachtoffer wekenlang in het ziekenhuis verpleegd moest worden en waarschijnlijk blijvend letsel aan beide benen zal overhouden. De 40-jarige heroïnehandelaar uit Weert bleek uiteindelijk de opdrachtgever tot deze poging tot doodslag te zijn. De Weertenaar - zo bleek uit het onderzoek - had een stevige greep op de Weerter heroïnemarkt. Hij eiste volgens de Weerter politie van zijn dealers dat ze nergens anders zouden kopen of voor zichzelf zouden handelen. Afwijking hiervan werd met harde hand afgestraft. Dat overkwam eerder genoemde 28-jarige Weertenaar. Zijn zaak werd in een van de uitzendingen van het Limburgse opsporingsprogramma De Gouden Tip behandeld, maar dat leidde niet tot direct bruikbare tips. In juni van dit jaar bedreigden de man en zijn vriendin met een vuurwapen eveneens een dealer die niet in de pas wilde lopen. Ook in de zomer van 2000 ondergingen twee andere mannen waarmee de handelaar onenigheid had, het lot van een stevige afranseling. De handel vanuit de woning aan de Gruttolaan leverde zodanige overlast op, dat het huurcontract inmiddels is beëindigd. De politie in Weert pakt samen met de bouwverenigingen in Weert, structureel de overlast vanuit dealerswoningen aan door huurcontracten te beëindigen.

TEGELEN: 17 Bekeuringen verlichting

TEGELEN Bij een verlichtingscontrole op de Venloseweg heeft de politie donderdagmorgen tussen zeven en half negen, 17 fietsers bekeurd die hun verlichting niet in orde hadden.