Gemeente Katwijk


* Verkeershinder door werkzaamheden aan Sandtlaanbrug

---

Verkeershinder door werkzaamheden aan Sandtlaanbrug

Katwijk, 20 december 2001

De Sandtlaanbrug op de grens van Katwijk en Rijnsburg, ondergaat momenteel renovatiewerkzaamheden. Als gevolg hiervan zal het verkeer lichte hinder ondervinden en zal het incidenteel nodig zijn de Sandtlaan af te sluiten. De werkzaamheden zullen tot ongeveer de tweede week van januari duren.

Bij de Sandtlaanbrug is reeds langere tijd sprake van een probleem met betrekking tot het "klapperen" van het brugdek in geopende stand. Bij het tot stilstand komen van het brugdek in geopende stand is sprake van een ernstige ongecontroleerde beweging van het brugdek ten gevolge van wisselende bewegingen van de balanspriemen en het brugval. De oorzaak van de problemen is een gevolg van een ombouw van de brug in 1983. Hierbij is onder andere het houten rijbaandek met dwarsdoorverbindingen naar de voet/ en fietspaden vervangen door een stalen rijbaandek waarbij de dwarsdoorverbindingen naar de bestaande voet- en fietspaden zijn komen te vervallen. Daarnaast is de situatie waarschijnlijk verslechterd tengevolge van versnelde slijtage aan diverse aandrijfdelen door de genoemde "klapperende" bewegingen en ten gevolge van een normaal slijtagebeeld na jarenlang gebruik.

Om genoemde problemen te verhelpen zal het gehele bewegingswerk en de elektrische installatie van de brug aangepast worden. Gedurende deze werkzaamheden is het niet mogelijk de brug te draaien. Daarnaast is het, in verband met de uitvoering van de werkzaamheden, niet mogelijk om het brugdek te verwijderen en niet gewenst om het brugdek in geopende toestand te blokkeren ten behoeve van een vrije doorvaart voor het scheepvaartverkeer. Een stremming voor de scheepvaart, hoger dan de vrije doorvaarhoogte van 2,50 m, is dus noodzakelijk.