Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 173
Datum: 20-12-2001

GOEDE START VOOR BIOPARTNER-PROGRAMMA

Sinds najaar 2000 is het Biopartner-programma operationeel. Het doel daarvan is om het aantal startende ondernemingen in Nederland op het gebied van Life Sciences te vergroten. Op grond van de eerste voortgangsrapportage is minister Jorritsma van Economische Zaken positief over het afgelopen - eerste - jaar van Biopartner. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is sprake van een structurele toename van het aantal Life Sciences bedrijven sinds 1999/2000. Die ontwikkeling heeft zich ook in 2001 doorgezet. Het duidt erop dat het ambitieniveau van het
Biopartner-programma - gemiddeld 15 startende bedrijven per jaar - als realistisch mag worden beschouwd. In het afgelopen jaar steeg het aantal startende bedrijven en bedrijven in oprichting tot boven de 25.

Het ministerie van Economische Zaken heeft voor het Biopartner-programma in totaal EURO 45 miljoen beschikbaar gesteld voor de periode 2000-2005. Uit de eerste voortgangsrapportage van Biopartner blijkt dat het programma en de verschillende actielijnen bekendheid heeft bij de doelgroepen - te weten kennisinstellingen, wetenschappers en studenten
Uit de rapportage blijkt ook een aantal knelpunten, zoals bijvoorbeeld de remmende invloed van wetgeving voor biotechnologische research en productie.
Daarnaast wordt geconstateerd dat de attitude, het beleid en de visie van publieke kennisinstellingen op 'ondernemerschap vanuit het onderzoek' sterk verschilt per kennisinstelling.