Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 18 december
B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: deze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

S & B (2001/13439)
Op 23 januari zal de gemeenteraad in een openbare werkbijeenkomst discussiëren over de raadsondersteuning na 7 maart 2002. De wet dualisering gemeentebestuur maakt wijzigingen in de ondersteuning nodig en mogelijk. Deze discussie dient tevens als startpunt voor de werkzaamheden van de werkgroep uit de raad die zich met deze materie zal bezighouden.

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Stadsbeheer/Stadsreiniging (2001/ 13570)
Op 17 juli 2001 is door het college van burgemeester en wethouders de startnotitie ondergrondse inzameling vastgesteld. In die startnotitie is aangegeven hoe de aanbevelingen uit het afvalstoffenbeleidsplan met betrekking tot het ondergronds inzamelen van oud papier en glas gerealiseerd kunnen worden. Het college doet nu aan de gemeenteraad een voorstel voor kostendekkende financiering van de ondergrondse inzameling. Als de raad akkoord gaat volgt er een Europese aanbesteding.
Dit voorstel wordt door de commissie Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken besproken op 9 januari en door de commissie Financien, Regionale zaken en Automatisering op 17 januari 2002. De raad bespreekt het voorstel op 31 janauri.

Welzijnszaken (2001/13441)
In opdracht van het portefeuillehoudersoverleg ouderenzorg regio Lekstroom is door Qconsult een evaluatieonderzoek uitgevoerd bij het Regionaal Indicatieorgaan Zuidwest Utrecht. Het rapport 'conclusies en aanbevelingen' over hoe de huidige structuur en werkwijze van het RIO kan worden verbeterd en welke veranderingen hiervoor noodzakelijk zijn. Een deel van de aanbevelingen worden nu door de gemeente overgenomen, een andere deel wordt meegenomen bij een komend fusietraject.

Welzijnszaken (2001/12999)
De gemeente had eerder in principe 20.000,- ( 9075,60) beschikbaar gesteld aan het Plaatselijk Overleg Gehandicapten (POG) voor het opzetten van een periodiek door en voor gehandicapten. Het POG heeft nu een opgave gedaan van de aanloopkosten die gemoeid zijn met dit nieuwe periodiek. De gemeente zal het geld nu in de vorm van een voorschot ter beschikking stellen.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Stadsbeheer/Planvorming (2001/13568)
Begin oktober heeft de gemeente het wijkverkeersplan voor Jutphaas/Wijkersloot ter inspraak voorgelegd aan de belanghebbenden. In het wijkverkeersplan worden de plaatsen aangegeven waar snelheidsremmende maatregelen het te hard en onveilig rijden moeten verminderen. Het wijkverkeersplan kreeg tijdens de inspraakbijeenkomst op 9 oktober 2001 voornamelijk positieve reacties. Op basis van de inspraakreacties zijn enkele wijzigingen in het plan verwerkt. Het voorstel gaat nu voor advies naar de commissie Verkeer en Vervoer, Milieu en Cultuur op 10 of 24 januari 2002 en vervolgens ter vaststelling naar de gemeenteraad op 31 januari 2002.

Stadsontwikkeling /Milieu (2001/13443)
Bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan Het Klooster zullen een aantal geluidsgevoelige bestemmingen ondanks het treffen van maatregelen nog een te hoge gevel belasting ondervinden van wegverkeerslawaai. Op basis van het Besluit grenswaarden binnen zones langs wegen dienen voor deze waarden procedures te worden doorlopen om de hogere waarden vast te stellen. Het college is akkoord gegaan met het doorlopen van deze procedures voor hogere waarden.

Welzijnszaken (2001/9560)
Jaarlijks is in het kader van de stelpost incidentele subsidies een bedrag van 47.500,00 ( 21.554,56) beschikbaar. Voor 2001 is nog een bedrag van 28.575,00 ( 12.966,77) beschikbaar. Er is door 6 amateurkunst-verenigingen een subsidieaanvraag ingediend: SoSo FoeToe, Nieuwegeins Kamerkoor, het NAS, De Verkommerde Oever, Open Atelier landstad en keramiekgroep De Spil.. De commissie Amateurkunst heeft alle subsidieaanvragen positief beoordeeld. Het college heeft overeenkomstig het advies van de commissie besloten om de subsidies toe te kennen.

Welzijnszaken (2001/13572)
De sector Welzijnszaken heeft een Uitwerkingsplan opgesteld voor een reorganisatie. Dit uitwerkingsplan is het resultaat van een proces van Heroriëntatie bij de sector. Doel is te komen tot een betere dienstverlening en een effectievere werkwijze. In het uitwerkingsplan wordt ook ingegaan op formatieve knelpunten binnen de sector Welzijnszaken. Het plan gaat nu voor advies naar de Ondernemingsraad. Het is de bedoeling in het voorjaar te starten met de nieuwe organisatie van de sector. Dan zullen ook de externe betrokkenen worden geïnformeerd.

Portefeuille van wethouder Herman Idema

Stadsontwikeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2001/13442) Het college van B & W heeft ingestemd met de beleidsvisie "Buurt- en wijkwinkelcentra Nieuwegein". In deze beleidsvisie wordt aangegeven welke hoofddoelstelling en beleidsdoelen de gemeente nastreeft ten behoeve van de buurt- er wijkwinkelcentra. Behandeling is in de commissie Financiën, Regionale zaken en Automatisering op 17 januari 2002 en in de raad op 31 januari 2002.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering/Beleid,Planning en Control (2001/13569)

De gemeente zal de uitvoering van de lokale lastenverlichting van 45,38
( 100,00), de zogenaamde Zalmsnip, op dezelfde manier doen als vorig jaar. Dat betekent in dat ook dit jaar de uitvoering plaatsvindt via korting op de aanslag OZB, of, bij kwijtschelding, via uitbetaling. Bewoners van tehuizen voor bejaarden, gehandicapten of zorgbehoevenden kunnen via een aanvraagformulier om uitbetaling verzoeken.

Stadsontwikeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken (2001/12916) Het college van B & W heeft in principe ingestemd met de beleidsnota Toeristisch beleidsplan, gemeente Nieuwegein. In deze beleidsnota wordt aangegeven hoe de toeristische ontwikkeling van Nieuwegein verder gestimuleerd kan worden. Deze nota is bedoeld als uitgangspunt voor verdere discussie. Behandeling in de commissie Financiën, Regionale zaken en Automatisering is op 17 januari 2002 en in de raad op 31 januari 2002.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering/Beleid,Planning en Control (2001/13573)

De huidige begroting is qua informatiegehalte en toegankelijkheid voor verbetering vatbaar. Daartoe is een schaduw-productenbegroting opgesteld, een verbeterde versie van de begroting 2002. De nadruk op financiële informatie heeft plaats gemaakt voor een balans tussen financiële en inhoudelijke informatie. Tevens is de toegankelijkheid van de begroting vergroot, zodat je geen financieel deskundige behoeft te zijn om met de begroting uit de voeten te kunnen. Het is op dit moment een document zonder formele status. De gemeenteraad, het college en de directie gaan in januari en februari aan de hand van de schaduw-productenbegroting van gedachten wisselen. Indien de verbeteringen hen aanspreekt, zal de begroting 2003 deze vorm krijgen.

Portefeuille wethouder Bert Lubbinge

Welzijnszaken/Onderwijs (2001/13438)
Het college heeft het jaarverslag leerplicht 1999-2000 en 2000-2001 vastgesteld. Volgens de cijfers komt het zogenaamde luxe verzuim in Nieuwegein niet of nauwelijks voor. Dit is waarschijnlijk een vertekening van de werkelijkheid, aangezien scholen incidenteel verzuim, minder dan drie dagen aaneen niet bij leerplicht hoeven te melden. Van scholen wordt verwacht dat zij dit zelf met de ouders afhandelen. Uit de cijfers blijkt eveneens dat het aantal zorgleerlingen waaraan de gemeente aandacht heeft besteed sterk is toegenomen. Dankzij de invoering van een zorgstructuur op scholen is het aantal leerlingen dat kampt met een meervoudige problematiek beter in zicht gekomen. Het is duidelijk dat deze groep leerlingen de meeste tijdsinvestering vraagt van alle betrokken professionals. In het jaarverslag ontbreekt een vergelijking met de cijfers van andere gemeenten in de regio, door het ontbreken van eenduidige gegevensverzameling en door de verschillende tijdstippen waarop de lokale leerplichtverslagen geproduceerd worden. Voor het komende jaar zal getracht worden in overleg met de andere gemeenten om wel vergelijkende cijfers te presenteren.
De commissie PSO bespreekt het jaarverslag op 15 januari 2002.

Portefeuille wethouder Evert van Linge

Stadsontwikkeling/Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (2001/12672) Het college heeft het voornemen een vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor het bouwrijp maken en verleggen van de DPO-leiding en gasleiding in Blokhoeve. Tegen dit voornemen is één reactie ingekomen. Deze reactie geeft echter geen aanleiding om niet aan de vrijstelling verdere medewerking te verlenen. Voor het definitief verlenen van de vrijstelling is vooraf toestemming van de provincie nodig. Deze toestemming zal nu worden gevraagd.

Juridische Zaken en Veiligheid (2001/13452)
Naar aanleiding van een uitspraak van de President van de rechtbank Utrecht van 30 december 1999 is aan de firma Hornbach vrijstelling verleend voor de vestiging van een bouwmarkt annex tuincentrum op de locatie Liesbos. Drie partijen (Karwei, Praxis en Gamma) hebben bezwaar gemnaakt tegen de vrijstelling, omdat er geen distributief planologische ruimte zou bestaan, omdat de verkeerssituatie het niet toestaat en omdat het in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Volgens het college van B & W zijn die bezwaren, mede gezien de uitspraak van de rechtbank Utrecht, ongegrond.

Juridische Zaken en Veiligheid (2001/11647)
Ten behoeve van de uitbreiding van het voorportaal van de woning Reigersbek 6 is een bouwvergunning verleend aan de heer N.W.T. Ambergen. De heer E.G.J. Horvath heeft bezwaar gemaakt. Hij vreest onder meer schade aan zijn vloer als gevolg van bouwwerkzaamheden. Er zijn geen bezwaren van juridische-planologische aard die zich verzetten tegen handhaving van de bouwvergunning. Het college heeft het bezwaar daarom afgewezen.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht (2001/13440) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht (2001/13448) Bouwvergunning heeft een bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van het bestaande zalencomplex van wijkactiviteitencentrum de Baten aan de Dukatenburg 1. Na publicatie van de vergunning hebben belanghebbenden 6 weken de tijd om bezwaren kenbaar te maken.

Projectbureau het Klooster (2001/11737)
De Provinciale Planologische Commissie (PPC) heeft Nieuwegein verzocht om nog een aantal openstaande vragen te beantwoorden over het bestemmingsplan het Klooster. Het college hefet nu een antwoord vastgetseld over onder andere alternatieve locaties, de mogelijkheid het Lekkanaal aan de westkant te verbreden en de verhouding (uitgangspunt) tussen de voorgenomen ontwikkelingen en de cultuurhistorische en ecologische waarde van het gebied.


Invoerdatum 20-12-2001

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein