CDA

Wijn: verlaging sociale premies in plaats van afroming voor staatsschuld

20 december 2001

"Mogelijk komt er een verlaging van een of meer sociale premies tijdens het voorjaarsoverleg, dat komend jaar is vervroegd", dat zei Tweede Kamerlid Joop Wijn tijdens het plenair debat over de Najaarsnota 2001, op dinsdag 18 december jl. Wijn: "Dan is de minister volop aan het campaignen voor de eigen VVD en kan hij een wat doorzichtig verkiezingscadeautje wel gebruiken. De sociale partners zouden wat het CDA betreft in ieder geval op een substantiële verlaging kunnen rekenen."

Volgens Joop Wijn zou de WW-premie verlaagd kunnen worden. "Dan is er minder druk om de lonen te verhogen. Dat komt onze concurrentiepositie ten goede. En daarmee zou de belangrijkste reden van de groeivertraging, de tegenvallende export, weer een impuls kunnen krijgen. Lagere loonkosten zijn ook goed voor de werkgelegenheid. Echter, zelfs de VVD had geen trek in deze door het CDA bij de Algemene Beschouwingen voorgestelde premieverlaging. Toch zette de minister twee weken nadien de deur op een kier. Hij hanteerde hierbij als voorwaarde de ontwikkeling van de koopkracht. Hij zou daar echter ook de verslechtering van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven en de ontwikkeling van de werkgelegenheid aan moeten toevoegen", aldus Joop Wijn.

Onnodig hoge sociale premies
De keuze van de twee Paarse kabinetten voor een algemene lastenverlichting via de belastingen heeft er volgens Joop Wijn toe geleid dat er een probleem ontstond op de Rijksbegroting in enge zin: lagere belastinginkomsten tegenover hogere uitgaven.
Wijn: "De rijksbegroting moest dus worden aangevuld. Dat gebeurde met een afroming van de sociale fondsen (AOW-AWBZ). Om die afroming vervolgens te kunnen financieren moesten de sociale premies hoog blijven. Voor de financiering van bijvoorbeeld WW-uitkeringen waren ze niet nodig, maar wel voor de financiering van uitgaven van departementen. De WW-premie is er echter voor de WW, en niet voor andere uitgaven."
Daarom hebebn wij bij de financiële beschouwingen onderbouwd waarom wij de kruis-subsidiëringen en ingewikkelde vervlechtingen tussen de Rijksbegroting, de Zorg en de Sociale Zekerheid willen terugdraaien. Sociale fondsen zijn afgeroomd om de staatsschuld te verlagen. Deze afromingen en kruissubsidies zijn inmiddels zover opgelopen en zo ondoorzichtig geworden, dat ze stelselwijzigingen in de weg zitten. De WAO en de gezondheidszorg zijn er voorbeelden van. Daarom zijn Chinese muren nodig tussen de drie budgetdisciplinesectoren."

De hele bijdrage van Joop Wijn kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken