Geheime afspraak:

Tabaksindustrie had zwijgplicht over relatie roken en gezondheid

AMSTERDAM, 20 december - Nederlandse tabaksproducenten hebben jarenlang een overeenkomst gehad om te zwijgen over het verband tussen roken en gezondheid. Dat zegt letselschade-advocaat Martin de Witte tegenover BusinessNieuws Radio.

De Witte vertegenwoordigt twee zieke rokers die tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer voor de rechter hebben gedaagd. Het duo claimt ziek te zijn geworden door het roken van Samson-shag van Niemeyer. Volgens De Witte is ''er geen discussie over'' dat alle tabaksfabrikanten hun handtekeningen hebben gezet onder een overeenkomst waarin staat dat''er niets zal worden gezegd over een verband tussen roken en gezondheid.''

De rechtbank in Assen heeft inmiddels een verzoek van De Witte gehonoreerd om vier oud-medewerkers van Niemeyer over deze kwestie te horen. De ondervragingen hebben plaats in februari of maart.

Het volledige interview met letelschade-advocaat Martin de Witte is komende zaterdagochtend tussen tien en elf uur te beluisteren in het programma Café Vondel, het journalistenforum van Business Nieuws Radio onder leiding van hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten.

Voor de redacties,