Universiteit van Amsterdam


Hoogleraarsbenoeming: dr. T. Atabaki
Gepubliceerd op donderdag 20 december 2001
Dr. T. Atabaki (1950) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociale geschiedenis van het Midden-Oosten, met speciale aandacht voor de geschiedenis van de sociale bewegingen, mede gezien hun relaties met Europa. Het gaat om een nieuwe leerstoel, ingesteld aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam vanwege de Stichting beheer Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Turaj Atabaki studeerde in 1978 af in Theoretische fysica aan de University of London, waarna hij docent werd in de wetenschapsgeschiedenis aan de University of Tehran (Iran). Sinds 1985 is Atabaki verbonden aan de Universiteit Utrecht (UU), aanvankelijk als universitair docent Iraanse studies, sinds 1991 als universitair hoofddocent Iraanse en Centraal-Aziatische Studies. In dat laatste jaar promoveerde hij ook aan de UU op het proefschrift 'Ethnicity and Autonomy in Iranian Azerbaijan: The Autonomous Government of Azerbaijan, 1945-1946'. Sinds 1995 is hij tevens senior researchfellow aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

De afgelopen jaren was Atabaki diverse malen gasthoogleraar in het buitenland: aan universiteiten in een aantal republieken van de voormalige Sovjet-Unie en in Turkije, aan de University of Washington en de University of Wisconsin. Hij is ook actief in de European Society for Central Asian Studies, sinds 1998 als voorzitter. Voor de Organisation of Security and Cooperation in Europe (OSCE) was Atabaki de afgelopen jaren waarnemer bij parlementsverkiezingen in Centraal-Azië en Oost-Europa: in Kazachstan, Kyrgyzstan, Azerbeidzjan, Albanië, Oekraïne en Kosovo.

Als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam zal Atabaki seminars geven over de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten en Centraal-Azië.
Bron: Persvoorlichting
vanharn@bdu.uva.nl