FNV

FNV ziet volop kansen voor Midden Brabant
Regio Zuidwest - auke.blaauwbroek@vc.fnv.nl

FNV Regiowerk Zuidwest Nederland publiceert in december 2001 haar sociaal-economische visie op Midden-Brabant. Op basis van actuele ontwikkelingen in deze regio ziet de FNV volop kansen om tot een verdergaande economische ontwikkeling te komen die moet leiden tot een duurzame invulling van arbeidsplaatsen. Deze kansen kunnen verzilverd worden wanneer de gemeenten in Midden-Brabant de handen ineenslaan en gaan samenwerken. In de nieuwe FNV-brochure 'Kansrijk Midden-Brabant' staat een groot aantal concrete aanbevelingen die tot verbetering van de economische structuur moeten leiden in de regio.

FNV Regiowerk Zuidwest Nederland (ZWN) ontwikkelt sociaal-economisch beleid voor de regio die loopt van Midden-Brabant tot en met Zeeland. De afgelopen twee jaar heeft FNV Regiowerk ZWN sociaal-economische analyses uitgebracht voor West-Brabant (1999) en Zeeland (2000). Op de valreep van 2001 verschijnt de brochure 'Kansrijk Midden-Brabant', waarin een sociaal-economische analyse wordt beschreven van de regio Midden-Brabant. De analyse spitst zich toe op een groot aantal deelgebieden.

Analyse Midden-Brabant
De ruimtelijke structuur van de regio Midden-Brabant wordt bepaald door het relatief groene karakter en de stedelijke en industriële gebieden verdeeld over twee zones (Breda-Tilburg en Tilburg-Waalwijk). De economische structuur wordt in grote mate gekenschetst door het grote aandeel van het MKB in de productiestructuur, de kleinschaligheid van het bedrijfsleven en het grote aandeel van de dienstensector.

Deze productiestructuur is erg conjunctuurgevoelig. De FNV pleit er daarom voor dat er binnen het bedrijfsleven gestreefd wordt naar schaalvergroting en samenwerking binnen het MKB. Ook de samenwerking tussen de Midden-Brabantse gemeenten heeft een impuls nodig. In vergelijking met de situatie in West-Brabant en Oost-Brabant stelt deze samenwerking niets voor! Sterker nog, het gebrek aan samenwerking tussen de Brabantse gemeenten is in de ogen van de FNV een ernstige bedreiging voor de economische ontwikkeling van de regio.

Samenwerking in de regio Midden-Brabant is nodig om de economische groei uit te bouwen en de internationale concurrentiepositie te behouden.

Arbeidsmarkt en scholing
FNV Regiowerk ZWN streeft naar een structureel en kwalitatief duurzaam arbeidsmarktbeleid. De arbeidsmarkt heeft ook in Midden-Brabant de afgelopen jaren een gunstige ontwikkeling doorgemaakt. Toch is de afstemming tussen vraag en aanbod niet goed geregeld. Met het wegvallen van Arbeidsvoorziening is er in de regio inmiddels wel een nieuw overleg (Regionaal Platform Arbeidsmarkt) gestart tussen werkgevers, werknemers en de lokale overheden, maar dit overleg is nog niet in staat gebleken om een helder en eenduidig arbeidsmarktbeleid te formuleren voor de regio, afgestemd op de sociaal-economische ontwikkelingen. Ondanks de pogingen die de FNV in het werk heeft gesteld om het overleg inhoudelijk vorm te geven, blijven de ontwikkelingen steken in de bureaucratie van de lokale overheden die blijkbaar onvoldoende kunnen samenwerken op regionaal niveau.

Daarnaast is het de FNV een doorn in het oog dat de regionale samenwerking op het gebied van economische structuurprojecten in Midden-Brabant (REAP) volledig is mislukt.

De FNV pleit voor meer fundamentele discussie en onderzoek naar de strategische mogelijkheden van werkgelegenheid in Midden-Brabant en dan met name op langere termijn. Op basis van economische analyses van de regio, dienen keuzes gemaakt te worden welke bedrijvigheid in de regio leidt tot duurzame arbeidsplaatsen voor lager en hoger geschoolden. Een dergelijke analyse is er voor deze regio nog nooit gemaakt en beleidsinitiatieven binnen de verschillende Midden-Brabantse gemeenten worden niet op elkaar afgestemd.

Op het gebied van scholing pleit de FNV voor een betere afstemming tussen bedrijfsleven en scholingsinstituten. Wij constateren nog te vaak dat het onderwijs niet aan de veranderende omstandigheden in het bedrijfsleven kan voldoen. Daarnaast pleit de FNV ervoor om binnen de verschillende sectoren meer te werken aan scholing van de eigen medewerkers in het kader van employability. De afgelopen jaren is er te veel gekeken naar productie en omzet en is te weinig aandacht besteed aan het vasthouden van goed en kwalitatief personeel binnen de eigen sector.

Informatie
FNV Regiowerk Zuidwest Nederland
Auke Blaauwbroek,
Regiohoofd.

Bezoekadres:
Jacob Obrechtlaan 3
Bergen op Zoom

Postadres:
Postbus 222
4600 AE Bergen op Zoom

T. 0164 - 21 72 22
M. 06 - 510 518 29
E. auke.blaauwbroek@vc.fnv.nl

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/zuidwest .