Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 20 december 2001

... B & W-nieuws week 51

Bestuursdienst
Het college heeft kennis genomen van de voortgangsrapportage Stichting Haarlemmermeer 2002. Het overzicht toont aan dat de SH2002 voldoet aan de destijds geformuleerde criteria: de activiteiten passen in het thema Pioniers in hun element, water, land en lucht; door en voor een breed publiek; grote variatie in progamma-onderdelen en spreiding in het jaar 2002. De raadscommissie ABM ontvangt de rapportage ter kennisname.

Het college heeft de beheersbegrotingen 2002 van de afzonderlijke diensten en de programma's vastgesteld. De leden van de respectievelijke raadscommissies ontvangen de beheersbegrotingen ter kennisname.

Grondbedrijf
Het college heeft ingestemd met de verkoop van een perceel bouwgrond in het bedrijvenpark Nieuw Vennep zuid aan Verbakel & Seggelink voor de totaalprijs van f 4.113.759. (¤
1.866.742,45)


Het college heeft ingestemd met de verkoop van een perceel grond van 47.134 m² in Floriande 1 aan vof Haarlemmermeer West voor de bouw van 200 grondgebonden koopwoningen en een perceel van 1.487 m² voor de bouw van 16 koopappartementen.

Het college stelt de raad voor de volgende delegaties te verlenen: het aankopen van een openbaar werk, de aankoop en ruil van onroerende zaken, het aangaan van exploitatieovereenkomsten, het sluiten van samenwerkingsovereenkomsten, het nemen van bekostigingsbesluiten, het huren en in gebruik nemen van onroerende zaken. De raadscommissie REGL ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 31 januari 2002.

Facilitaire Dienst
Het college heeft de volgende straatnamen vastgesteld voor deelplan 9 B in de wijk Getsewoud te Nieuw Vennep: Capricciolaan, Falstafflaan, Fedoralaan, Rinaldolaan en Tancrediplantsoen. Het deelplan ligt in het wijkdeel "De Opera's" en de straatnamen zijn benoemd naar beroemde opera's. De raadscommissie ABM ontvangt het besluit ter informatie.

Het college heeft besloten voor de deelplannen 15 en 16 in de wijk Getsewoud te Nieuw Vennep de wijknaam "De Landeigenaren" in te trekken en de wijknaam "De Dansen" hiervoor in de plaats te stellen. Voor deelplan 15 zijn de volgende straatnamen vastgesteld: Polka, Rumba, Bolero, Tango en Tarantella. De raadscommissie ABM ontvangt het besluit ter informatie.

Het college stelt de raad voor de burgemeester te benoemen als lid in het algemeen bestuur van de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en de portefeuillehouder van volksgezondheid als plaatsvervangend lid. Het collegevoorstel wordt in de commissie ABM behandeld ter advisering aan de gemeenteraad.

Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld over de benoeming van 4 leden tot lid van de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften. De raadscommissie ABM ontvangt het collegevoorstel ter advisering aan de gemeenteraad.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college stelt de raad voor de volgende drie projecten aan te wijzen voor een revitalisering van de woonomgeving: Bornholm/ Grote Belt (f 100.000,-- (¤ 45.378,02) voor het terugbrengen van de overdaad aan groen), Leeghwaterstraat en omgeving (f 200.000,-- (¤ 90.756,04) voor het aanbrengen van een duidelijke scheiding openbaar terrein en privéterrein en het verhogen van de toegankelijkheid van het openbaar terrein voor recreatief gebruik) en Graan voor Visch (f 200.000,-- (¤ 90.756,04) voor het verbeteren van een aantal hofjes in de wijk 16000-18000 door het opknappen van een speelplek en sanering/herinrichting van onveilig ervaren groen). Daarnaast stelt het college de raad voor f 310.000 (¤ 140.671,87) uit de reserve stimulering Volkshuisvesting beschikbaar te stellen voor de volgende bijzondere projecten: verbeteren sociale veiligheid (verlichting en het herinrichten van de beplanting) in Overbos en Toolenburg (Klaterbos, Bervoetsbos, Wilbrinkbos, Speulderbos en Etta Palmstraat) en het creëren van bankjes en speelgelegenheid in het project Leeghwaterstraat (voormalig spoortracé tussen Boslaan en Nieuweweg). De raadscommissie Wonen en Verkeer ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad.

Het college stelt de raad voor een voorbereidingskrediet van f 525.000,-- (¤ 238.234,61) beschikbaar te stellen voor de uitwerking van een referentiekader Noordrand Nieuw Vennep. Het plangebied omvat grofweg de strook grond ten zuiden van de toekomstige Noordelijke randweg, ten noorden van de toekomstige bebouwing van Getsewoud, de bestaande bebouwing van het Bolsterrein en de wijk Welgelegen Noord. In het oosten wordt het gebied begrensd door de Hoofdvaart en in het westen door de IJweg. In het plangebied is ruimte voor woningbouw, aansluitend op de wijk Welgelegen Noord en ruimte gereserveerd voor de te verplaatsen sportvelden voor voetbal en hockey uit de Oosterdreef, de tennisvereniging uit de dorpskern en een nieuwe Zwembadsporthal combinatie. Uitgangspunt van het concept is wonen en sporten in het groen. De grondexploitatie dient budgettair neutraal te zijn. De raadscommissie REGL ontvangt het raadsvoorstel ter advisering aan de raad.

Het college stelt de raad voor om het bestemmingsplan Spoorlaan Zuid vast te stellen. Het bestemmingsplan bevat het weggedeelte vanaf de Noordelijke Randweg/ Spoorlaan Midden tot aan de aansluiting op de te verlengen Noorderdreef. Het plangebied omvat de feitelijke weg en de bijbehorende sloten en bermen. Het door de raad vastgestelde bestemmingsplan is door Gedeputeerde Staten om formele redenen gedeeltelijk afgekeurd. Daarom is op 23 oktober het bestemmingsplan opnieuw in procedure gebracht. De raadscommissie Wonen en Verkeer ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 31 januari 2002.

Het college heeft kennis genomen van de inspraakreacties op het bestemmingsplan Schiphol West en omgeving. Het college heeft ingestemd met de gemeentelijke reactie hierop. De ingediende inspraakreacties geven geen aanleiding om het ontwerp te wijzigen. Waar mogelijk wordt rekening gehouden met de wensen van de bewoners van de Sloterweg. Het college besluit de planologische procedures te vervolgen en het definitieve plan ter inzage te leggen.

Het college besluit - onder bepaalde voorwaarden - medewerking te verlenen aan de principeaanvragen zoals ingediend door de heren L en J.J. van Dorsten met toepassing van art. 19 lid 1 WRO. De ministers van VROM en V&WS worden schriftelijk over het collegestandpunt geïnformeerd en verzocht kenbaar te maken of zij het standpunt van het college kunnen delen. De raadscommissie REGL ontvangt het collegebesluit ter informatie.

Openbare Werken
Het college stelt de raad voor een voorbereidingskrediet van f 188.000,-- (¤ 85.310,68) beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het P&R terrein bij NS-station Nieuw-Vennep. Het concept inrichtingsplan gaat uit van een uitbreiding van het parkeerterrein tot maximaal 400 parkeerplaatsen en de parkeervakken worden uitgevoerd in menggranulaat en de rijbaan in asfalt. De commissie Wonen en Verkeer behandelt het voorstel ter advisering aan de raad.

Het college stelt de raad voor een krediet van 45.600 Euro beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van de fietsenstallingen in Hoofddorp-Centrum en bij het winkelcentrum PAX en een krediet van 79.400 Euro ter beschikking te stellen voor het actualiseren en het opstellen van het uitvoeringsprogramma fietsbeleidsplan 2003-1010. Verder wordt aan de raad gevraagd een krediet van 207.000 Euro beschikbaar te stellen voor de voorbereiding en de aanleg van de fietsverbinding onderlangs de Ringvaart. De raadscommissie Verkeer en Wonen ontvangt het raadsvoorstel ter advisering aan de raad.

Het college heeft de correctie op de tarievenabel van de Parkeerbelastingverordening vastgesteld. De correctie betreft het omzetten van stationsabonnementen naar parkeerkaarten. De parkeerkaart voor station Hoofddorp komt op 212 euro en voor station Nieuw Vennep op 106 euro.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college stelt de raad voor een krediet van f 41.871.000 (¤ 19.000.231,43) beschikbaar te stellen voor de gezamenlijke nieuwbouw van het filiaal Floriande van de Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer en de openbare scholengemeenschap het Haarlemmermeerlyceum (inclusief twee gymzalen) in de nieuwbouwwijk IJwijk in Floriande. Dit bedrag is f 43.598.000 (¤ 19.783.909,86) minus het reeds beschikbaar gestelde voorbereidingskrediet van f 1.227.300 (¤ 556.924,46) en de eigen bijdrage van het schoolbestuur van f 500.000,--. De dekking van de jaarlast op de overschrijding van de bouwkosten ad f 88.100,-- (¤ 39.978,04) komt ten laste van de algemene middelen en wordt verwerkt in de Voorjaarsnota 2002. Gezamenlijke huisvesting biedt beide instellingen voordelen: de collectie van de bibliotheek is onder handbereik van leerlingen en docenten; de school kan gebruik maken van de deskundigheid van de bibliotheek bij het opzetten en beheren van de schoolmediatheek; samenwerking bij het opzetten en uitvoeren van media-educatie, cultuur-educatie en leesbevordering in het kade van het literatuuronderwijs en de mogelijkheid tot het gezamenlijk gebruik van ruimten. De raadscommissie WOC ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad.

Het college heeft kennis genomen van het Programma van Eisen en de integrale visie voor Zwaansbroek. De visie heeft tot doel een basis te leggen voor een gefaseerde uitvoering van het kerngebied van 1000 ha van het Strategisch Groengebied. Het ontwerp van de eerste fase is gemaakt om het eerste deel van ca. 500 ha concreet te kunnen inrichten. In het ontwerp van de eerste fase wordt nog een oplossing gezocht voor de inpassing van woonschepen en wordt in overleg met het Waterschap gekeken naar de mogelijkheid voor waterberging (tussenboezem). Het programma van eisen gaat uit van een inrichting die past bij het grootschalige karakter van het gebied. Open gebieden, deels met water, zullen worden afgewisseld met meer begroeide gebieden. Ook zal er variatie zijn in wandel- en fietsroutes, mooie begaanbare paden en meer avontuurlijke routes. De Ringdijkzone heeft een bijzonder betekenis. Nagegaan worden welke aanwezige kleinschalige agrarische functies mogelijk ingepast kunnen worden ter versterking van het karakter. Het gebied ten westen van Getsewoud en het gebied van de recreatieplas wordt pas verder uitgewerkt als er overeenstemming is met de provincie over het nieuwe streekplan en er een MER is gemaakt voor de recreatieplas. De raadscommissie WOC ontvangt de nota ter kennisname.

Het college gaat akkoord met het herijkingonderzoek naar het functioneren van de Stichting Meerwaarde. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Stade Advies en heeft een doorlooptijd van 4 maanden. De kosten bedragen f 62.592,31. (¤ 28.403,15)

Het college heeft kennis genomen van het jaarverslag en de jaarrekening 2000 van de Stichting Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer. Het college stelt het subsidiebedrag voor 2000 vast op 6.199.800. (¤ 2.813.346,58) Het Jongeren Informatie Punt ontvangt een subsidie van f 66.350. (¤ 30.108,32) De raadscommissie WOC ontvangt de nota ter kennisname.

Het college heeft kennis genomen van het jaarverslag en de jaarrekening 2000 van de Stichting Cultureel Jongerenfestival Haarlemmermeer (Artquake). Het college stelt het subsidiebedrag voor 2000 vast op f 247.000. (¤ 112.083,71) De raadscommissie WOC ontvangt de nota ter kennisname.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen