Ingezonden persbericht

nw. politiejas - bewezen- slecht voor gezondheid, veiligheid

DEN HAAG, 20-12-2001 -- Diverse collega's (onder meer) in Flevoland hebben de nieuwe politiejas terzijde gelegd, en zeer terecht naar onze mening. De politiebond ANPV is faliekant tegen het nieuwe uniform en met name tegen de jas/parka vanwege gezondheidsaspecten en veiligheid. Deze weerstand wordt nu vanuit de medisch therapeutische hoek ondersteunt. Op verzoek van de politiebond ANPV is een van de proefdragers "onderzocht" door Leonoor Visker, bedrijfsoefentherapeut-Mensendieck, die zich voornamelijk bezighoudt met houding en beweging en de resultaten zijn vernietigend. Uit alle regio's kwamen overigens dezelfde negatieve geluiden over die combinatie."

Voortgaan op deze weg met de draagproef kan, nee zal dus fysieke klachten veroorzaken. Enkele van de opmerkingen uit het stuk hierover in het aankomende ANPV-Magazine (te verschijnen in januari 2002) over de fysieke klachten die de kleding veroorzaakt willen wij u niet onthouden.

P 1/2

Politiebond ANPV(een samenwerkingsverband van de onafhankelijke politiebonden in Nederland ) PERSBERICHT

Bij de politie is het belangrijk dat er kleding is wat makkelijk beweegt, goed staat en lekker zit. Letterlijk en figuurlijk. Het moet geen belemmering zijn voor de houding en beweging.

Armen / schoudergordel / nek:  Met de koppel op de goede manier bevestigd, is de bewegingsvrijheid van de armen en de schoudergordel beperkt. De armen komen niet hoger dan schouderhoogte, omdat de koppel om de jas niet verder omhoog kan. Dit is niet direct een te zware belasting voor de armen en de schoudergordel, maar is wel een belangrijk item m.b.t. de veiligheid van de agenten.

 Als het wapen getrokken moet worden, komt er ook weer een stukje houding en beweging bij kijken, maar ook een stukje veiligheid. Als het wapen gepakt moet worden, gaan de arm en de schouder wat omhoog, zodat de hand ter hoogte van het wapen is. Maar wat er gebeurt bij de nieuwe parka, is dat de arm en de gehele schoudergordel een groter stuk omhoog moeten om met de hand bij het wapen te kunnen. Want met het omhoog gaan van de arm en schouder, gaan de jas en de koppel ook mee omhoog. Hierdoor moet de arm in een vreemde positie gebracht worden om het wapen te pakken te krijgen. Op deze manier moet er wederom te veel (onnodige) spanning gemaakt worden in de nek-, de schoudergordel- en de armspieren.

 Het stukje veiligheid zit in het pakken van het wapen. Bijna alle politiemensen zijn getraind in het pakken van het wapen op heuphoogte. Op de manier zoals het in de nieuwe parka is verwerkt, moeten de mensen zichzelf weer opnieuw aanleren om het wapen hoger weg te pakken en maken ze ook weer extra spanning in de nek- de schoudergordel- en de armspieren.

Buik / maag / darmen:  De koppel kan gaan drukken op de buik / maag / darmen doordat de koppel stevig vast moet zitten. Hierdoor kunnen buik / maag / darmklachten ontstaan.  Wordt de koppel losser gezet, dan is de druk verlaagd. Er komt dan wel het probleem bij dat de koppel meer aan de schoudergordel gaat hangen en met jas mee gaat draaien bij het lopen. En bovendien als een agent de koppel losser zet en gaat hardlopen, gaat de koppel steeds losser zitten tot op het moment dat de koppel rondom de enkels hangt. Dit is niet handig als je aan het hardlopen bent.

Vanwege met name het veiligheidsaspect heeft de politiebond ANPV er bij het Ministerie op aandrongen de proef direct stil te leggen, in ieder geval voor wat betreft de lange jas en aan het Ministerie de overige bevindingen overleggen.
---

Voor nadere informatie kunt u terecht bij R.A.M. Tournier Algemeen vice-voorzitter / extern voorlichter 0620-018694 of J.J. van Noortwijk voorzitter 0653-156500

p 2/2



Ingezonden persbericht