---

Ministerie van Defensie



---

Hr.Ms. Philips van Almonde passeert Suez-kanaal

20-12-2001

Het fregat Hr.Ms. Philips van Almonde is vandaag (20 december) het Suez-kanaal gepasseerd op weg naar Bahrein. Het standaardfregat vertrok 10 december uit Den Helder naar het Arabisch Schiereiland in het kader van de internationele strijd tegen het terrorisme. Na de passage van het Suez-kanaal valt het fregat onder de operationele controle van het Amerikaanse Central Command. In Bahrein krijgt het fregat nadere instructies over de uit te voeren taken en het operatiegebied.

Na het vertrek uit Den Helder is de bemanning van het fregat met een uitgebreid trainingsprogramma begonnen. Afgezien van het oefenen van allerlei operationele vaardigheden zoals bijvoorbeeld het afvuren van een luchtverdedigingsraket, is door zorg van de brandbestrijdingsschool van de Koninklijke Marine ook extra aandacht geschonken aan de bestrijding van brand en calamiteiten.

Hr.Ms. Philips van Almonde is het eerste marineschip dat in het kader van de internationale strijd tegen het terrorisme richting Arabisch Schiereiland is vertrokken. Op 14 januari 2002 vertrekken de fregatten Hr.Ms. Van Amstel en Hr.Ms. Abraham van Hulst uit Den Helder. Het eerst genoemde fregat wordt net als Hr.Ms. Philips van Almonde ingezet in het gebied rond het Arabisch Schiereiland, terwijl Hr.Mr. Abraham van Hulst naar het Caraïbisch Gebied vertrekt.

* Dossier: Strijd tegen het terrorisme