College voor zorgverzekeringen

Bijzonder hoogleraar zorgverzekeringsrecht
20 december 2001
Benoeming voor bijzondere leerstoel aan Vrije Universiteit Amsterdam

Mr. G.R.J. (Rolf) de Groot is vandaag door het College voor zorgverzekeringen (CVZ) benoemd tot bijzonder hoogleraar Zorgverzekeringsrecht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Het College van Bestuur van de VU heeft zijn goedkeuring gegeven aan deze benoeming, die op 1 januari 2002 in werking treedt. De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar.
De heer De Groot is de opvolger van prof. mr. J.M. van der Most, die sinds 1992 als eerste hoogleraar deze bijzondere leerstoel bekleedde.

Rolf de Groot (1951) is sinds 1978 advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn in Den Haag. Bij dit advocatenkantoor is hij in 1984 toegetreden tot de maatschap. Sinds 1999 vervult de heer De Groot ook de functie van plaatsvervangend landsadvocaat. De heer De Groot heeft een zeer ruime ervaring in het zorgverzekeringsrecht. Naast zijn brede, algemene praktijk heeft hij zich vanaf 1981 gespecialiseerd in gezondheidsrecht. Sinds 1999 is hij binnen de maatschap voorzitter van de sectie gezondheidsrecht. Het aandachtsgebied gezondheidsrecht kent een brede praktijk, waarin onder andere de volgende onderwerpen zijn ondergebracht: Ziekenfondswet en AWBZ, Wet Tarieven Gezondheidszorg, wachtlijsten, WTZ 1998 en particuliere ziektekostenverzekeringen, budgettering ziekenfondsen, Wet ziekenhuisvoorzieningen, Wet bijzondere medische verrichtingen, GVS, Wet geneesmiddelenprijzen en Kwaliteitswet zorginstellingen.

Rolf de Groot studeerde van 1969 tot 1974 Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij promoveerde in 1998 aan de Universiteit van Utrecht. Van 1992 tot 2000 was de heer De Groot bestuurslid van de Vereniging voor Gezondheidsrecht. Op dit moment vervult hij nog enkele andere functies. Zo participeert hij in ZorgOnderzoek Nederland, is hij voorzitter van de redactieraad Rechtspraak Zorgverzekeringen (RZA) en werkt hij als lid van de redactie mee aan de bundel Vereniging voor Gezondheidsrecht 35 jaar.

De heer De Groot doceert een aantal post-academische opleidingen op het gebied van Gezondheidsrecht en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan.

Auteur: John van der Pas (020) 3475 605

Mutatiedatum 01/12/20 15:03:28
Site Meter