FNV

Presentatie nieuw logo FNV-militairen
fnv voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Op donderdag 20 december presenteerde de militaire vakbond AFMP een nieuw logo. Opvallend daarin is de duidelijke verbondenheid met de vakcentrale FNV. FNV-bestuurder Agnes Jongerius viel de eer te beurt het nieuwe logo te onthullen. Daarbij hield zij onderstaande toespraak.

Presentatie nieuw logo AFMP/FNV door FNV-bestuurder Agnes Jongerius op 20 december 2001 in Lunteren.

Beste mensen,

Vandaag heeft u met elkaar gesproken over de toekomst van uw bond, AFMP/FNV. Het is een actuele discussie.

Zes maanden geleden stond de toekomst van de FNV centraal op ons congres. Daar constateerden we dat we op een interessant keerpunt staan.

We hebben beslissingen genomen, die richting geven aan onze toekomst. En daarbij staat voorop dat we kwaliteit willen leveren. We willen met onze diensten en producten gewoon de beste zijn.

Op het FNV congres hebben we met elkaar belangrijke besluiten genomen. Het belangrijkste vind ik dat we met elkaar afgesproken hebben dat we zoveel mogelijk samen gaan doen wat we samen kunnen doen. `Samen Doen Wat Samen Kan` is ons motto geworden.

We hebben gezegd dat er een echte metamorfose van de FNV op gang moet komen. We moeten veranderen, open staan voor nieuwe groepen in de samenleving.

Het grootste deel van onze leden is ouder dan 45 jaar. Jongeren bereiken we veel te weinig, en als ze lid worden zeggen ze te snel weer op.

De samenleving is veranderd.

Ik wil niet een te somber beeld schetsen.
Juist nu niet, nu we vastbesloten zijn om te veranderen.

Vastbesloten zijn om meer samen te doen wat samen kan. Juist nu we goede besluiten genomen hebben voor de toekomst. Besluiten over het verbeteren van onze dienstverlening bijvoorbeeld.

Zoals één centraal telefoonnummer, één loket om de FNV te bereiken, één emailadres: één frontoffice. Zodat mensen die vragen hebben vlekkeloos worden doorgeschakeld naar de juiste persoon bij hun eigen bond of vakcentrale. En geen gewacht of eindeloos doorgeschakel.

De FNV moet voor 2005 niet alleen overdag, maar ook `s avonds en op zaterdag bereikbaar zijn. Dit vereist natuurlijk wel één ledendatabase, waarin alle leden van alle bonden zijn opgenomen.

We brengen ook kennis en informatie van de bonden en vakcentrale meer bij elkaar.

Een ander besluit is dat we onze leden individuele diensten willen bieden, die direct te maken hebben met CAO-afspraken.

Denk bijvoorbeeld aan keuzepakketten op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Denk aan tijdregelingen voor mensen die arbeid en zorg willen combineren. En denk aan financiële dienstverlening op maat.
Leden gaan we meer en meer raadplegen via internet.

We kunnen sneller reageren en met elkaar communiceren, laten we dat dan ook doen. Internet zal steeds belangrijker voor ons worden. U heeft dat goed begrepen: straks zal de AFMP/FNV-site in de nieuwe huisstijl te zien zijn.

Samen zijn we verantwoordelijk voor de slagkracht van de FNV. Van de FNV vakcentrale, van de FNV in sectoren en in bedrijven.

We hebben baat bij elkaars kracht, maar evenzeer last van elkaars zwakte. Samen werken we aan een sterke en moderne vakbeweging.

Een herkenbare vakbeweging, die dicht bij de mensen is. Een bereikbare vakbeweging, die open staat voor iedereen.

Ik ben er van overtuigd dat het ons samen gaat lukken ook voor jongeren aantrekkelijk te worden. En dat het ons gaat lukken om al die mensen van verschillende afkomst en met verschillende geschiedenissen aan ons te binden.

Ook voor ons geldt dat mensen niet meer in een keurslijf passen en op verschillende manieren aangesproken willen worden. En niet alleen dat, mensen hebben ook hele verschillende verwachtingen van de bond.

Al die verschillende verwachtingen van al die verschillende mensen zijn reëel. En wij als FNV - ik bedoel dan bonden en vakcentrale samen - moeten inspelen op die verschillende verwachtingen en verlangens van mensen, van onze leden.

We zijn gestart met een Taskforce Diversiteit, waarin alle voorzitters van bonden actief deelnemen. De voorzitters moeten er gezamenlijk voor zorgen dat diversiteitbeleid niet een papieren beleid is.

Nee, we moeten het actief uitdragen en alle moeite doen om de FNV voor iedereen aantrekkelijk te maken. Ook hebben we afgesproken dat er veel meer allochtonen en vrouwen in de top van de vakbeweging een plek moeten krijgen. U heeft daar vandaag een heel goed voorbeeld van laten zien dat het de AFMP/FNV menens is: de eerste vrouwelijke secretaris bij uw bond is een feit.

Beste mensen, in het begin zei ik al: we staan op een interessant keerpunt. Vandaag zal de nieuwe huisstijl van de AFMP/FNV worden gepresenteerd. Een keerpunt vanwege het feit dat de AFMP ook een duidelijke keus heeft gemaakt uit te dragen dat zij is aangesloten bij de FNV. Dit alles komt tot uiting in de nieuwe huisstijl die vanaf 1 januari 2002 van kracht is. Ik vind het een eer het oude logo te mogen doorscheuren.

Op uw toekomst binnen de FNV.

Ik wens u allen alvast hele fijne feestdagen toe en een knallend 2002. Ik ben er van overtuigd dat het ons samen gaat lukken ook voor jongeren aantrekkelijk te worden. En dat het ons gaat lukken om al die mensen van verschillende afkomst en met verschillende geschiedenissen aan ons te binden.

Daarin speelt de AFMP/FNV een belangrijke rol.
Want binnen uw bond worden relatief veel jongeren lid en die moeten we behouden.

Beste mensen, in het begin zei ik al: we staan op een interessant keerpunt. We praten nu niet over de hogere idealen van eenwording. Maar zijn juist neergedaald naar het meest concrete niveau. Het niveau van gewoon samenwerken op hele heldere activiteiten en diensten.

Van het afgelopen jaar kan ik al zoveel voorbeelden uit mijn mouw schudden van samenwerking tussen AFMP en de Marechausseevereniging en vakcentrale. We hebben samen gelobbyd voor de veiligheid op Schiphol.

Lodewijk de Waal en Ton Heerts zijn op bezoek geweest bij de UNMEE in Eritrea. We werken al samen als het om lobbyen gaat, maar daar blijft het niet bij. We gaan alles samen doen wat samen kan.
En straks blijkt, hoop ik, dat we dat op steeds meer activiteiten kunnen doen. En dus naar meer slagkracht in dienst van de Nederlandse werknemer.

En daar is het ons allemaal om te doen.
De toekomst van Nederlands grootste vakcentrale.

Op uw toekomst binnen de FNV. Ik zal nu een deel verleden verscheuren en de toekomst laten zien.

Dank u wel.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/nieuws .